10.5 C
Sentjur
28/01/2020
sentjur.net

Turistična osmica Sveti Štefan

Sveti Štefan, 30. 4. 2016 – Na Svetem Štefanu je bil tradicionalni 23. pohod po turistični osmici Sveti Štefan. Idejni oče, ki je osmico osnoval, narisal, markiral in mnogokrat tudi prehodil, je bil Daniel Artiček, domačin iz Grobelc, ki sedaj živi v Kamniku. Prvi pohod je organiziral leta 1994, ob 500. obletnici omembe kraja Sveti Štefan. Pohod je vedno izpeljan zadnji dan v mesecu aprilu. Do sedaj še ni bil nikoli prestavljen na drugi termin ali odpovedan. Pohod po Turistični osmici je sestavljen na dva dela, tako vsako leto prehodijo en del poti. Štart in cilj pohoda je vedno pred Gasilsko-kulturnim domom na Svetem Štefanu. Pred pohodom so člani Vinogradniškega društva “Štefan” Sveti Štefan pohodnike pogostili z domačo kapljico, najemnica gostinskega lokala, Tina Feldin pa z jegermaistrom.

Na samem začetku pohoda je Ivan Žaberl, predsednik krajevne skupnosti (KS) Sveti Štefan, pohodnike lepo pozdravil in jim zaželel veliko dobre volje na pohodu. V spremstvu dveh konjenikov Konjeniškega društva (KD) Mateja Čokla in Vlada Dvorška je pohodnike vodila pot od Svetega Štefana v Babno Brdo naprej v Babno Goro, kjer so imeli organizirano postojanko in toplo malico pri cerkvi Svete Ane, ki so jo pripravili člani Športnega društva (ŠD) in člani PGD Sveti Štefan, slednji so organizirali prevoz za pohodnike, ki poti niso mogli nadaljevati. Pot jih je naprej vodila skozi Bukovje do Čoklca, Grobelce veliki vrh, Predole in nazaj na Sveti Štefan. Imeli so več krajših postankov, saj je na tem območju veliko vinogradov in gospodarji zelo radi povabijo pohodnike v svojo klet na kozarec dobrega vina.

Letošnjega pohoda se je udeležilo okrog 200 pohodnikov iz raznih krajev Slovenije. Sam pohod je trajal štiri ure. Letošnji organizatorji pohoda so bili ŠD, KS in PGD Sveti Štefan. Zbrani denar bodo namenili za opremo, nedavno kupljene gasilske avtocisterne PGD Sveti Štefan. »Pohod je zelo lepo uspel. Udeležba je bila zelo lepa, imeli smo srečo z vremenom, tako da je bilo prav prijetno za pohodnike. Rad bi se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri izvedbi pohoda, prav tako tudi samim pohodnikom v želji, da se naslednje leto zopet vidimo,« je povedal Ivan Žaberl. Željni dobre glasbe so lahko ob prihodu na cilj v gostinskem lokalu Pr’gasilcih, na Svetem Štefanu, prisluhnili Simonu Varga iz Dubrovnika v Prekmurju. (Piše: Milenka Blažević; foto: Milenka Blažević, Sebastjan Čuden)

Sorodne novice

Prejeli smo: Pohod po obronkih naše občine

Jure Godler

44. Pohod po KS Ponikva

Tjaša Ferlež

Osmica na Svetem Štefanu

Jure Godler

Triindvajsetič prehodili poti (domače) krajevne skupnosti

ViP

Razpršeno in mokro na Stolp ljubezni

Jure Godler

Izpred obloženih miz med bohorske slapove

Majda Rezec
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več