20.4 C
Šentjur pri Celju
02/07/2020
sentjur.net

Ubili zmaja in postavili mlaj

Šentjur, 12. 4. 2019 – Tradicionalno se Šentjurjevo prične s postavitvijo mlaja v Zgornjem trgu v Šentjurju. Kljub hladnemu in mokremu vremenu je sveti Jurij na svojem konju prijezdil in pokončal zmaja, obiskovalci društvene tržnice pa so vzpodbujali pridne fante, ki so postavljali mlaj.

 

Društvena tržnica

Pred glavnim dogodkom dneva so se v Zgornjem trgu predstavljala tudi nekatera društva iz Šentjurja. Na svoje stojnice so obiskovalce vabili: Planinsko društvo Šentjur, Društvo Moški pevski zbor skladateljev Ipavcev Šentjur, Center POD VRBCO, Društvo absolventov Kmetijske in gospodinjske šole Šentjur, Društvo Eksena, Turistično olepševalno društvo (TOD) Šentjur, Združenje zahodno-štajerske pokrajine za pomoč pri demenci Spominčica Šentjur. Lovska družina Šentjur je za obiskovalce skuhala pravi lovski golaž. Organizator tržnice je bilo TOD Šentjur.

 

Postavitev mlaja na star način 

Ročno postavljanje mlaja je tradicija, ki živi tudi v Šentjurju, skoraj 30 metrov visoko smreko za mlaj so posekali v Kamenski dolini, darovala jo je kmetija Čokl. Mlaj so pripeljali v povorki vozov, ki so jih vlekli konji Konjerejskega društva Šentjur, vodil jo je sam sveti Jurij. Dogodek je humoristično komentiral šentjurski župan Gustav Ipavec. Zbrane pa je zabavala Vokalna skupina 7 de’ci, ki je zapela nekaj slovenskih pesmi.

Preden so mlaj postavili, ga je bilo treba malo obrezati, iz luknje, v kateri pa mlaj sedaj stoji, so rešili tudi majhno krastačo, ki bi jo drugače čakala gotova smrt. Mlaj so dvigovali prebivalci Kamenega in Botričnice ob pomoči PGD Loka pri Žusmu, Sveti Štefan in Slivnica pri Celju. Po dobrih 45 minutah je šentjurska zastava zaplapolala na vrhu mlaja, fantje pa so si oddahnili in se okrepčali s kozarčkom rujnega in z divjačinskim golažem.

 

(V. B., foto: V. B. in Jure Godler)

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več