6.3 C
Šentjur pri Celju
20/01/2021
sentjur.net

“Učenci, pobrskajte po spletu tudi o NOB!”

Šentjur, 28. 10. 2018 – Združenje borcev za vrednote NOB skupaj z OŠ Franja Malgaja Šentjur vsako leto zadnji dan pred novembrskimi počitnicami in tik pred 1. novembrom pripravi spominsko komemoracijo za padle borce pred spomenikom pri šoli. Tudi letos so učenci prižgali sveče okoli spomenika, pred njim pa se je vil tudi prapor. Osrednji govor je imel predsednik šentjurskega združenja za vrednote NOB Ivan Dvoršak. Ta je izpostavil pomembnost borca za severno mejo Franja Malgaja, ki se je boril za Slovenijo. Poudaril je, da nam ne sme biti vseeno za žrtve, ki so padle v boju proti nacizmu in fašizmu med drugo svetovno vojno.

Izpostavil je tudi, da se vsako leto zberejo okoli spomenikov v spomin padlim tudi zaradi tega, ker “se ne strinjamo z mnogimi napadi s strani posameznikov in družb, ki tako skušajo opravičevati zmotno odločitev za takratno izdajstvo in sodelovanje z okupatorjem. Razumemo lahko, da zagovorniki izdaje naroda ne morejo preboleti poraza.” Dodal je še, da ne smemo dopustiti zaničevanja partizanskega boja in upora, ki je eden trdnih temeljev današnje svobode in samostojne Slovenije. Povabil je tudi učence, naj le kdaj pobrskajo po spletu o NOB, saj je v šolah o tem vse premalo govora.

Z recitalom, petjem ter zvoki violine, flavte in kitare pa so nadaljevali “malgajevci”: Ema Kovče, Andraž Voga, Julija Kalan, Aljaž Pečnik, Maša Leskovar, Janja Šolinc, Ela Vita Kolar, Nace Mastnak, Jon Kočevar in Svit Rozman. V dneh, ki so pred nami, bomo postali pred grobovi naših sorodnikov, prijateljev, znancev … spomnimo pa se tudi na tiste, ki so se zavestno odločili braniti naša tla pred sovražnikom. Zaradi njih imamo danes svojo državo. Državo, ki nam daje svobodo in mir. (Jure Godler)

Sorodne novice

V novo leto z deli na krožišču pri OŠ Franja Malgaja Šentjur

Jure Godler

Nagovor ravnatelja Jureta Radiška staršem in učencem

Jure Godler

Devetošolci z improvizirano valeto zaključili šolo

Jure Godler

Šentjurski osnovnošolci smučali v Ribnici na Pohorju

Jure Godler

OŠ Franja Malgaja Šentjur: Štiri obletnice in proslava

Jure Godler

Ni samoumevno, da živimo v miru in govorimo slovenski jezik

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več