28.5 C
Šentjur pri Celju
05/07/2020
sentjur.net

Uspešna citrarska pomlad

Prevorje, 11.4.2014 – Učenci igranja na citre pod mentorstvom Jasmine Levičar spomladi pripravijo dobrodošlico  s koncertom Citrarska pomlad. Citrarska pomlad je postal tradicionalni koncert, katerega Levičarjeva s srcem pripravlja. Da se za njegov obstoj ni bati, je bilo slišati v uvodnih besedah napovedovalke Mateje Bobek. Kot prvi so se predstavili najmlajši citrarji, ki se učijo igranja pri Jasmini eno ali dve leti. Da je bil led prebit in citrarska pomlad zares na Prevorju, je s prvo učenko pomladno pesem zaigrala učiteljica Jasmina. Nato je sledilo 11 nastopajočih, ki jih Jasmina poučuje igranja citer na različnih lokacijah. To so OŠ Planina pri Sevnici, OŠ Gorica pri Slivnici, OŠ Lesično, OŠ Dobje in OŠ Prevorje.

Na letošnjem koncertu smo videli, kako raznoliko povezovalno vlogo lahko odigrajo citre. V naših primerih so bile citre vezni člen v družini, med sošolci, prijatelji. Citre so družinski inštrument pri Vidmarjevih. Brat Gašper in sestrica Maruša sta se pod Jasmininim mentorstvom 4. aprila predstavila na mednarodnem tekmovanju Svirel v Štanjelu in osvojila odlično srebrno priznanje. Citrarju Ambrožu Amonu so se pridružili člani iz ansambla Murni ter pevka Katja Kramar, s katero so odpeli pesem Prinesi mi rože.

Njeni začetki

Napovedovalkine besede o začetku Jasminine poti s citrami so bile: »Da so sedaj Jasminini prsti tako uigrani, je moral biti nekoč nekje začetek, ko so bile note zmedene ter se skozi vajo popolnoma ujele.« Na odru se je Jasmini pridružil njen dolgoletni učitelj na citre Miran Kozole, s katerim sta odigrala pesem Vilka in Slavka Avsenika Nekoč nekje in nam tako prikazala rezultat njunega sodelovanja. Karli Gradišnik je veliko citrarsko ime, ki je bilo prav tako med nami na Prevorju. Slišali smo nekaj njegovih velikih uspešnic ter zgodbe, ki jih piše njegovo citrarsko življenje doma in v tujini, s katerimi je dvorano napolnil prikupen smeh.

Jasmina Levičar je ustanoviteljica prvega medgeneracijskega citrarskega orkestra v Sloveniji. V orkestru je združena mlajša in starejša generacija, starostni razpon je od 8 do 60 let ter z zelo različnim staležem igranja. Orkester je trenutno v pridobivanju potrebne opreme, tako bodo nadobudni citrarji lahko še z večjim veseljem ustvarjali in osvajali srca ljudi.

Na prireditvi je posebno vlogo poleg citrarske umetnosti odigrala še drugačna ustvarjalnost. Posebnost so bile ročno izdelane rože Karoline Levičar, Jasminine mame. Vsak nastopajoči je prejel njeno rožo. Nepozabni scenski vtis so naredile velike unikatne citre, ki so delo Gunija Fabljančiča. Koncert Citrarska pomlad je pustila pri zelo velikem številu obiskovalcev nepozaben pečat, citrarjem veliko motivacijo za nadaljnje učenje ter Jasmini Levičar novo razmišljanje za 3. koncert Citrarske pomladi. Večer se je nadaljeval še dolgo v noč, saj so zvenele Kozoletove in Gradišnikove citre ter ansambel Murni.

 

 

 

 

 

Sorodne novice

Na Prevorju 1.050 m nove asfaltne prevleke

Jure Godler

#koronaintervju št. 16 – Mateja Bobek, umetnica

Jure Godler

Prevorska kultura trdno zasidrana na tradicionalnih temeljih

Majda Rezec

Prevorje bo postalo nazaj Prevorje

Jure Godler

Zagorel je tovornjak – več kot 40.000 evrov škode

Jure Godler

Druga nagrada za Tajdo Krajnc

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več