1.2 C
Šentjur pri Celju
06/12/2021
sentjur.net

V časih in prostorih – razstava likovnega študijskega krožka (LUŠ)

Šentjur, 9. 3. 2020 – Mednarodni dan žena na Ljudski univerzi Šentjur že tradicionalno zabeležijo na zelo inovativen in drugačen način. Letošnjega je zaznamovalo odprtje nove likovne razstave študijskega krožka LUŠ. Tako so na ponedeljkovo jutro v Kavarni Tržnica v Šentjurju stene lokala krasile slike irske pokrajine, prebrali pa so tudi irsko in šentjursko legendo, ki ju povezuje vsebina o kamnitem mostu.

Ženska je lahko tudi subjekt likovnega dela

V uvodu so zbrane poudarile, da jim ob dnevu žena ne zadošča, da se spomnimo na ženske, da jim ta dan kaj namenimo, ampak, da smo enakopravne. Da delamo ženske, kar delajo moški, ne slabše, ne boljše, ampak enako dobro. Opažamo namreč, da je koncept ženske umetnice v našem lokalnem okolju precej tuj: ženska je lahko objekt likovnega dela, težko pa subjekt – torej, prej pristane na platnu kot pred platnom. Ženske smo prej razumljene kot tiste, ki smo spretne pri ročnih delih.

Zato so skupine, kjer ustvarjajo ženske, zelo pomembne, ker si upajo biti svobodne in se niti ne zavedajo, kaj vse lahko nastane, ko so one končno to, kar dejansko so. Ampak ta svoboda seveda pomeni, da se punce srečujejo s svojimi nepopolnostmi, neznanji, napakami, in hkrati terja, da se s tem soočijo ter vse te nepopolnosti naposled s seboj nesejo kot naložbe.

Ni bistvo, da smo na vrhu, ampak da ustvarjamo skupnost, kjer si upamo biti nervozni, ko česa ne znamo, si upamo prositi za pomoč, in vemo, da bomo vedno dale glave skupaj, torej se dobesedno zbrale nad platnom in razmišljale, kako rešiti kakšno likovno zagato ali pa blokado. Biti del skupine ni lahko, ker to pomeni, da je včasih tvoj lasten likovni tempo počasen ali pa je prehiter, ampak to zgolj pomeni, da imaš zato več odgovornosti, ali, da se še bolj trudiš, da napreduješ, ali pa da imaš dolžnost znanje deliti naprej.

Georgia O’Keeffe, ameriška slikarka, znana po slikanju ogromnih je rekla takole: “Vsak trenutek mojega življenja me je bilo neizmerno strah, ampak nikoli nisem dopustila, da bi me strah odvrnil od česarkoli, kar sem želela narediti.”

Irska krajina jo je navdušila

Ob začetku šolskega leta so likovnice študijskega krožka izrazile željo po slikanju pokrajine, portretov ali pa živali, ker so v tem iskale nove izzive, s katerimi se, četudi so že v četrtem letu delovanja, še niso soočale. A ker je bila njihova mlada somentorica Kvirina, ki ima v likovnem izražanju največ znanja, na popotovanju po Irski, kjer jo je dih jemajoča krajina navdušila, so se članice z veseljem spoprijele s slikanjem irske krajine in si na njeno presenečenje izbrale najtežje izzive, s čimer so dokazale, da že zaupajo sebi in v svoj likovni izraz. Ko so slikale, so se skupaj učile in preizkušale tehnike, kako naslikati makadam, pa bazaltne stebre, vodo, strme skale, predvsem pa so zelo dobro ujele lepo zeleno barvo krajine …

Ker pa seveda ustvarjajo v domačem kraju, so želele prikazati tudi to, zato je druga polovica slik razpolovljena: na eni strani so prikazane šentjurske zgradbe, oziroma zgradbe, ki so avtoricam blizu. Na črno-beli polovici so prikazale, kakršne so bile nekoč, v barvni verziji pa v aktualni obliki oziroma kakršne si želijo likovnice, da bodo v prihodnje. Ko pogledamo te slike, delujejo drugače, morda se komu polovici na trenutek zdita nezdružljivi. Levo črno-belo stran, kot so same likovnice ugotovile, je bilo lažje naslikati, barvna desna, senčena, pa nakazuje, da je za korak naprej potreben napor. Nekako so te slike nezavedajoč se odražale njih same. Na začetku si nobena ni mogla predstavljati, da se lahko tako močno spremenijo v času.

Iskrene čestitke Albini Verhovšek, Kristini Koprivc, Marjeti Straže, Nadi Slana, Silvi Polajžer, Slavici Robič in Zlatki Šolinc. Razstava bo na ogled do 17. aprila 2020. (Nina Salobir, mentor ŠK, foto: Jure Godler)

Sorodne novice

Praznovanje Dnevov evropske kulturne dediščine v znamenju Josipa Ipavca

Jure Godler

Dvajset akvarelnih podob Zgornjega trga

Jure Godler

Jesenski cikel izobraževanj na Ljudski univerzi Šentjur

Jure Godler

Univerza za tretje življenjsko obdobje Šentjur praznuje 10 let delovanja

Jure Godler

Trenutki folklore in tehnike skozi čas

Tjaša Ferlež

Ipavci se vračajo v Šentjur, se vračajo domov

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več