27.3 C
Šentjur pri Celju
02/07/2022
sentjur.net

V Dobju še vedno brez pitne vode

Občine Dobje obvešča, da je potrebno vodo iz javnega vodovoda še naprej prekuhavati, zaradi neoporečnosti. Ta ukrep je v veljavi že od 2. 11. 2012, ko je Zavod za zdravstveno varstvo Celje – oddelek za mikrobiologijo ugotovil, da število spremljajočih bakterij Escherichia coli (E-coli) in koliformne bakterije presega dovoljeno mejo. Vzorec vode so v zavodu odvzeli že 25. 5. 2012.

Zato je potrebno vodo v Dobju še naprej prekuhavati.

Escherichia coli (E. coli) je vrsta bakterij iz rodu ešerihij, ki so normalno v črevesju sesalcev, tudi človeka in predstavlja velik del tako imenovane normalne črevesne flore. Odkril jo je nemški pediater in bakteriolog Theodor Escherich leta 1885 in po njem je tudi dobila ime. E. coli je zelo razširjena bakterija v črevesju in dnevno se v človeškem fecesu nahaja več kot 100 milijard teh bakterij. Le nekateri sevi te vrste bakterije so za človeka patogeni.

Gre za gramnegativno bakterijo in torej ni sposobna tvorbe spor. Za uničenje E. coli v materialu zato zadoščajo običajni postopki, kot sta pasterizacija ali prevretje in ni potrebna sterilizacija, ki sicer uniči tudi spore. Escherichia coli je najbolj raziskan organizem nasploh.

 

 

Sorodne novice

V Dobju alkotesterje delili voznikom

Jure Godler

Sedem gradbenih parcel za dobjansko podjetništvo

Jure Godler

Ne samo 40 dni, brez alkohola že več kot 40 let!

Jure Godler

Kdaj do primerne infrastrukture za pešce in kolesarje v Dobju?

Natalija Plemenitaš Fuchs

Se župan Leskovšek poslavlja?

ViP

V Dobju župan sprejel najuspešnejše učence

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več