33.8 C
Šentjur pri Celju
17/08/2022
sentjur.net

V Dobrini tisoč in ena noč

Dobrina, 26.7.2014 – Pred gasilskim domom v Dobrini se je kljub slabemu vremenu zbrala množica ljudi. V organizaciji Turističnega društva Izviri Dobrina se je že šestnajsto leto zapored odvila Dobrinska noč. Ob 15. uri se je začelo ocenjevanje kakovosti izdelkov iz žit za »Naj pršjačo« v Dobrini. Komisija v sestavi: predsednica Terezija Bogdan, kmetijska svetovalka iz KGZ Ptuj in članica Dragica Dobnik, Društvo žena Mavrica Šentjur, vodja TIC Šentjur Alenka Testaniere in kmetijska svetovalka iz KGZ Celje, enote Šentjur, Vesna Milovič.

Kot je poudarila predsednica, se je le v Dobrini ohranilo ocenjevanje pršjač v Sloveniji. Komisija je ocenjevala videz, obliko, peko, okus in barvo 17 prijavljenih kulinaričnih znamenitosti. »Naj pršjačo« je spekla Jožica Vengust iz Vodruža. Komisija je podelila tudi devet zlatih in sedem srebrnih priznanj. V kulturnem programu so nastopili Konovski štrajharji iz Velenja. Domače društvo je imelo razstavo svojih izdelkov s prikazom dela na kolovrat. Na prireditev prihajajo že vrsto let člani “posestranega” društva iz Šentilja pri Velenju, ki so letos kuhali bograč.

Osredja prireditev je bila vleka vrvi s silaki iz Izlak, Bistrice ob Sotli, Svetine nad Štorami, društva IZVIRI Dobrina in Svetega Štefana – Babne Gore. Mnogi v pričakovanju zmage domačinov niso mogli verjeti, da je na koncu zmagala ekipa Bistrice ob Sotli, drugo mesto je osvojila Svetina, tretji so bili domačini. Med prireditvijo so se jim pridružili fantje s fantovščino svojega lovskega kolega – Lovskega društva Loka pri Žusmu.

Zbrane je nagovoril tudi župan občine Šentjur mag. Marko Diaci, ki je pohvalil društvo IZVIRI, predvsem prizadevno in vsestransko predsednico Danico Recko, in z njo podelil priznanja udeleženkam v tekmovanju »Naj pršjača«. Sledila je podelitev pokalov ekipam vleke vrvi. Po uradnem delu je sledilo veselo rajanje do jutranjih ur z ansamblom Mladi upi. Zmagovalni ekipi o vleki vrvi je v Dobrino prišel čestitat tudi župan občine Podčetrtek Petra Misja. (M. B.) Foto: Franci Hrovatič.

 

Sorodne novice

Znova vesela noč v Dobrini

ViP

Zlata poroka: Zjutraj v hlevu, popoldne slavljenca zlate poroke

Jure Godler

Širok opus Daniela Artička dobil svoj prostor

ViP

Obnovili lestenec v cerkvi sv. Jakoba na Žusmu

Majda Rezec

Sledili srcu na Žusem in nazaj v Dobrino

Jure Godler

Dobrinska noč: Motorno žago je najdlje vrgel 7,27 metra

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več