18.2 C
Šentjur pri Celju
25/05/2024
sentjur.net

V domu starejših družno prepevali stare slovenske pesmi

Šentjur, 23. 4. 2024 – O zdaj že tradicinalni prireditvi Vseslovenskega petja s srci ne moremo govoriti o njegovi dolgi zgodovini. Ideja  je zrasla pri Matei Brečko, privič pa je bilo Vseslovensko petje s srci  organizrano leta 2018. Razen prvega ima projekt tudi točen datum petja – 23. april. V Šentjurju so se na pobudo Judite Methans Šarlah, vodje oddelka za družbene dejavnosti na Občini Šentjur že leta 2020 projektu pridružili pevci Vokalne skupine 7 de’ci. Ker pa so bila prva leta pogojena s številnimi koronavirusnimi omejitvami, so slovensko glasbo predvajali iz cerkveneega obzidja.

V lanskem letu so se projektu pridružili še v Kulturnem društvu Prevorje in začeli prepevati v živo, letos pa so se prvotnemu cilju projekta iz mehanične glasbe v živo pridružili tudi pevci Vokalne skupine 7 de’ci. Dogodek so organizirali v Domu starejših Šentjur, medse pa so povabili tudi pevce Jesenskega cvetja in Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur. Uvodoma je vse pevce pozdravil organizator dogodka Jure Godler in jih na kratko seznanil o projektu. “Zakladnica slovenskega ljudskega izročila nalaga nam mlajšim generacijam, da jo ohranimo za vse naslednje generaciije,” je povedal uvodoma. Dodal je tudi, da ni namen Vseslovenskega petja, da skupina pevcev prepeva poslušalcem, ampak, da se petju priružijo vsi.

Ob glasbeni spremljavi harmonikarja Jureta Zdolška, so začeli s prepevanjem pesmi, ki so jih vsi zelo dobro poznali. So pa organizatorji za vsak slučaj pripravili tudi stiskano pesmarico z besedil, ki so jih razdelili med pevce. V pevskem naboru devetnajstih pesmi, so se tako našle Ob bistrem potoku je mlin, Čuk se je oženil, Na Planincah sončece sije, Pozimi pa rožice ne cveto, En hribček bom kupil, V dolini tihi in še številne druge skladbice. Zaključili pa so s Čebelarjem in Kekčevo pesmijo. Ob navdušenju stanovalcev doma, pa tudi sodelujočih pevcev, so si obljubili, da se 23. aprila naslednje leto zopet vidijo. (Jure Godler)

Sorodne novice

Srečanje malih vokalnih skupin s podmladkom

Jure Godler

Vseslovensko petje s srci na Prevorju

Jure Godler

Predstavili Kulturno z(a)vezo in decembrsko dogajanje

Jure Godler

Z notami po naročilu in spektaklom 7 de’ci slavili 10 let

ViP

Uspešen nastop pred velikim koncertom

Jure Godler

Tudi na osmem Izzivu p(ol)etja sijalo sonce

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več