8.8 C
Šentjur pri Celju
02/03/2024
sentjur.net

V Društvu upokojencev Šentjur obeležili 73. obletnico delovanja

Šentjur, 13. 10. 2023 – Društvo upokojencev Šentjur je eno najbolj številčnih društev, ki delujejo v občini. Ustanovljeno je bilo 8. oktobra 1950, kar so člani društva obeležili z rednim letnim srečanjem, ki so ga izvedli v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur. Med upokojenci je najpogostejša težava osamljenost, je pokazala ena izmed raziskav. Med želenimi vrednotami, ki so jih izrazili starostniki, pa je ravno družabno življenje. Aktivnosti Društva upokojnecev Šentjur so v večjem delu namenjene temu, da se zmanjšuje osamljenost, veča se občutek pripradnosti in vpetosti v družbeno okolje. Da je druženje vrednota, se je strinjala tudi Silva Koželj, predsednica Društva upokojencev Šentjur in podžupanja Občine Šentjur.

“Našemu društvu se leta nič ne poznajo, saj smo še vedno zelo aktivni in polni idej, s katerimi želimo pritegniti člane, da bi se v čim večjem številu udeleževali aktivnosti društva,” je povedala predsednica. DU Šentjur je eno izmed večjih društev Pokrajinske zveze upokojencev Celje kakor tudi Zveze upokojencev Slovenije. V društvu gojijo bogate in raznolike programe, z namenom, da bi aktivnosti društva približali čim večjemu številu  članov. To jim uspeva, saj v društvu beležijo porast članstva. “Osnovni cilji našega delovanja so druženje in medgeneracijsko povezovanje, kot tudi socialno-zdravstvena in humanitarna dejavnost,” je povedala Koželjeva.

Številni programi

Društvo zastavljene cilje izvaja v 40 programih in projektih, ki so objavljeni v zloženki, ki jo prejme vsak član društva. Poudarila je, da je bila ponosna na dosežke članov na različnih področjih delovanja. Izkazali so se športniki, saj so na Športnih igrah PZDU Celje, dosegli odlične rezultate. Društvo upokojencev Šentjur ima tudi status humanitarne organizacije, sodelujejo v projektu Starejši za starejše za boljše življenje doma, ki ga društvo izvaja že od leta 2007. Prostovoljke obiskujejo ostarele na njihovih domovih in s tem skrbijo za najranjivejše člane – ostarele, bolne in onemogle. “To je pomemben projekt, kjer prostovoljke obiskujejo preko 600 oseb, starejših od 69 let, ne glede na to, če so ti člani društva”, je dodala predsednica. Pozvala pa je tudi nove člane, naj se pridružijo projektu.

Nabolj popularne dejavnosti društva so letovanja, izleti, planinarjenje in pohodništvo. Izpostavila je tudi sekcijo Klepet ob igli in šivanki, ki ustvarja čudovita ročna dela.

Priznanja zaslužnim članom

V DU Šentjur se zavedajo, da ativnosti v društvu niso samoumevne in za njimi stojijo številni aktivisti, ki vlagajo svoj prosti čas. Zato se pridnim za njihov prispevek društvu zahvalijo s pismimi zahvalami, priznanji in plaketami. Predloge za priznanja je v skladu s pravilnikom pripravila komisija za kadrovske zadeve, potrdil pa jih je upravni odbor društva. Letošnji nagrajenci so bili člani šahovske sekcije in člani ribiške sekcije. Oboji so pisno zahvalo prejeli za večletno vestno in uspešno delo.

Pisna priznanja Društva upokojencev Šentjur so prejeli Berta Schmid in Štefka Drame za večletno uspešno delo v društvu ter Ivan Straže za večletno uspešno vodenje sekcije planinarjenje. Bronasto plaketo sta prejela Zdenka Pap in Tea Devlin, srebrno plaketo pa Tolčka Rečnik in Tilčka Ribič, vsi za večletno uspešno delo v društvu. Najvišje priznanje – zlato plaketo DU Šentjur – sta prejeli Frančiška Lajh in Olgica Krampl za večletno uspešno delo v upravnem odboru društva.

Za kulturno popestritev so poskrbeli pevci Vokalne skupine 7 de’ci in člani dramske skupine OŠ Blaža Koncena Ponikva, pod vodstvom učiteljice Petre Špur. Zaigrali so igro o prostovoljstvu. Na koncu sta prireditev popestrila še flavtistka Ema Perčič in njen brat Matija Perčič na harmoniki. Po končanem uradnem delu so se upokojenci podružili še v avli IKC na pogostitvi. (Jure Godler)

Sorodne novice

Jubilejni 25. Likof na taberhi tudi s šentjurskimi predstavniki

Milenka Blažević

Zdenka Jan je nova predsednica ZDUS

Milenka Blažević

V društvu deluje kar 36 programov

Jure Godler

Komentiramo: DRP kot novoletna zaobljuba

Jure Godler

V izdelavi nov Dolgoročni razvojni program Občine Šentjur

ViP

Šentjurski upokojenci praznovali 69-letnico delovanja

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več