-3.6 C
Šentjur pri Celju
30/01/2023
sentjur.net

V jakobški dolini že od nekdaj ubrano pojo

Šentjur, 19. 3. 2022 – Kulturno društvo sveti Jakob letos beleži 30-letnico delovanja. V sklopu društva deluje Mešani pevski zbor sveti Jakob, ki šteje že 75 let. Zbor je častitljivi jubilej obeležil v cerkvi sv. Jurija v Šentjurju v soboto, dogodek pa sta zaznamovala izjemen obisk in nastop pevke iz začetkov delovanja Milice Zidar.

V jakobški dolini so bili od nekdaj ljudje, ki so ob različnih običajih in opravilih znali lepo in ubrano zapeti. Tako je leta 1947 začel delovati pevskih zbor, ki je že po nekaj vajah polepšal bogoslužje v jakobški cerkvi. Petje pa ni bilo samo stvar nedeljske maše, temveč je prežemalo življenje teh ljudi v vseh porah. Petje ni bila le prostočasna dejavnost, ampak je postalo način življenja. Večina otrok je zrasla ob petju svojih staršev, ob druženju na vajah, ob globokem spoštovanju do izročila. Sčasoma so drug za drugim postali del zbora.

Številni koncerti

V letih delovanja so člani in članice Mešanega pevskega zbora Sveti Jakob pripravljali koncerte na Kalobju, v Jakobu, s posebnim repertoarjem so znali počastiti tako božični čas kot katerokoli drugo priložnost v cerkvenem letu. Gostovali so v raznih krajih po naši domovini, od Svetih gor, Šentruperta, Vitanja, Vrbja, Tabora, Ljubljane, Kopra, Maribora in še kje. Zbor se je udeleževal revij, prirejal koncerte, gostovali so v Mariji Bistrici na Hrvaškem, v Švici, Avstriji, Franciji,  BiH (Medžugorje jim je ostalo v posebno lepem spominu), prepevali na proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku, na praznovanjih obletnice župnije Kalobje in raznih krajevnih prireditvah.

Pevke in pevci so se v sklopu koncerta podali na pot skozi obdobja cerkvenega leta, obiskali planine, se pomudili na Koroškem in  na morju. »Pesem je ljudem vedno pomagala, tudi v najtežjih trenutkih, vlivala jim je upanje in jih povezovala,« je dejala povezovalka koncerta Polonca Jazbinšek. Tako povezane pevke in pevce Mešanega pevskega zbora sveti Jakob že sedem let s potrpežljivostjo in entuziazmom vodi mlada zborovodkinja Alja Zidar. Pred tem ga je vodila njena sestra Valentina, ki je vodenje nadaljevala za Francem Kaplom.

Pevka začetkov delovanja

Da spet zapoje z jakobškimi pevkami in pevci je bila povabljena Milica Zidar, pevka, ki se je zboru pridružila v začetkih delovanja. Vidno ganjena in presenečena je z veseljem pristopila k zboru in z njim pod taktirko vnukinje Alje zapela Marijino pesem z naslovom Cela narava. Mnogo zdravja in še na mnoga leta pa so bile besede predsednice Zveze kulturnih društev Šentjur in Ženskega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur Marije Rataj in predsednika Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur Rada Marota, ki sta pevcem in pevkam čestitala ob jubileju. Na koncertu so bili skoraj vsi nekdanji pevci in pevke in morda škoda, da na koncu niso zapeli vsi skupaj kakšno iz davnih časov. Naj v jakobški dolini še dolgo, dolgo doni ubrana pesem!  (P.J., foto: Jure Godler)

Sorodne novice

Koncert v spomin na prof. Edija Goršiča

Jure Godler

Predstavili zborovsko ustvarjanje Josipa Ipavca

Jure Godler

Ramna jazz na plažo zvabila množico poslušalcev

Jure Godler

Po nevihti je posijalo Sonce

Tjaša Ferlež

Lesni štromi pripravili svoj prvi samostojni koncert

Tjaša Ferlež

Na Ponikvi zazvenel večerni ave

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več