14.4 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

V krožišču potrgali velikanske grozde

Gorica pri Slivnici, 3. 10. 2021 – Jesen je naznanila, da je pravi čas za trgatev tudi na krožišču v Gorici pri Slivnici. “Večina vinogradnikov smo svoje pridelke že pobrali in to trgatev vedno prihranimo za malo kasnejši čas – zato, da lahko pokusimo tudi novi mošt,” je po pozdravu spregovoril predsednik Društva vinogradnikov sv. Urban, Milenko Tanšek. Že na začetku se je zahvalil vaškemu viničarju Stanku Lesjaku, ki zelo skrbno skrbi za trto na krožišču.

Letos spomladi so zamenjali tudi nekaj stare trte ter “bakš”, ki je rastel prej, za sauvignon in laški rizling. S tem so vaškemu viničarju Lesjaku izpolnili dolgoletno željo po kakovostnem nasadu. Na samem začetku so izmerili sladkobo potomke šentjurske potomke modre kavičine iz Maribora, ki velja za najstarejšo trto na svetu. Za malico na trgatvi pa se je izpostavil Edi Kolar, ki je prinesel pečenko, za sladokusce pa tudi svojo lastno penino.

Ureja se tudi okolica

Zbrane je pozdravil tudi župan, mag. Marko Diaci, ter pohvalil vinogradnike, ki za trto skrbijo, saj je več kot očitno bogato obrodila. Dodal pa je, da bodo kmalu gledali tudi na Grassellijev park, ki ga bodo skupaj z zasebno investitorko uredili, ter Aurejo, ki je že v fazi izgradnje. “Ponosni moramo biti na naše vinogradnike, saj pridelujejo zelo kakovostna vina, čemur nekaj deset let nazaj ni bilo tako,” je še pohvalil napredek vinogradnikov.

“V naši občini je v zadnjih desetih letih bila posekana skoraj tretjina vseh registriranih vinogradov ter še veliko več neregistriranih,” je povedal šentjurski mestni viničar Jurij Malovrh. Poudaril je, da z Vinogradniškim društvom sv. Urban zelo dobro sodelujejo, se skupaj izobražujejo in pomagajo. Tudi to je razlog, da je od 60 ocenjenih vzorcev vin na ocenjevanju v Šentjurju kar 40 prejelo zlato priznanje.

Ob zvokih harmonike Vikija Novaka in Paridolskih korenin so trto v krožišču še potrgali. Modra kavčina se je še posebej izkazala z bujno rodnostjo, saj so bili nekateri njeni grozdi težki tudi do en kilogram. Po trgatvi pa so se vinogradniki in gostje še družili pri poskušanju mošta in penine, ter seveda tudi ob dobri malici. (Jure Godler)

Sorodne novice

V tretje je članicam uspelo izpeljati druženje

Tjaša Ferlež

V Šentjurju znova začasna enosmerna ureditev prometa

ViP

Ob kulturnem prazniku recital z Lučko Počkaj

Jure Godler

Vozite pravilno po krožiščih?

Jure Godler

Gnezdo štorkelj na novem stebru

ViP

Četrt stoletja stara potomka najstarejše trte bogato obrodila

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več