18.9 C
Šentjur pri Celju
20/07/2024
sentjur.net

V PGD Lokarje stavijo tudi na gasilska tekmovanja

Lokarje, 27. 1. 2024 – V soboto, 27. januarja, so se na rednem letnem občnem zboru zbrali gasilci PGD Lokarje. Leto 2023 je bilo zaznamovano z neurji, vetrom, točo, obilico dežja in poplavami. »Kot predsednik društva moram javno poudariti, da sem ponosen na našo operativno sredino, ki združuje mladost in izkušnje, ter čeprav je bilo največ intervencij ravno v času dopustov, smo s tem, da nas je bilo vedno dovolj, pokazali moč prostovoljnega gasilstva,« je uvodoma povedal predsednik Andrej Županc.

Z večjim številom intervencij je bolj obremenjena tudi gasilska oprema. V preteklem letu so zato nekaj več investicijskih sredstev namenili za osebno zaščitno opremo in med drugim nabavili osebne zaščitne obleke za pet gasilcev. Na področju investicij je trenutno še v izvajanju opremljanje kuhinje, za katero so že v preteklem letu nabavili nekaj opreme.

Pomemben del njihovih aktivnosti, ki jih pogosteje združuje, so gasilska tekmovanja. Tudi v tem pogledu je bilo preteklo leto za lokarske gasilce zelo uspešno. Štirinajsto mesto je zasedla desetina članov A na državnem tekmovanju v Gornji Radgoni. Čeprav ekipa z uvrstitvijo ni bila preveč zadovoljna, pa to predvsem potrjuje, da gre za odlično pripravljeno ekipo, ki je v danih razmerah dosegla odličen rezultat. Nov mejnik na področju gasilskih tekmovanj v njihovem društvu je lani postavila desetina pionirjev, ki je z odličnim nastopanjem na pokalnih tekmovanjih celjske regije dosegla drugo mesto v skupni razvrstitvi. »Pohvala in zahvala gre mentorjem za odlično in prizadevno delo z mladino. Dosežen rezultat naj bo spodbuda za delo v prihodnje,« še dodaja predsednik.

Opravili 914 ur

Skupno so gasilci PGD Lokarje opravili 46 intervencij, kar znese 914 operativnih ur dela. Največ dela so imeli v času poletnih neurij in poplav. Najprej so pomagali v domači okolici, kasneje pa so na pomoč priskočili tudi ostalim gasilskim društvom. Poleg intervencij so skrbeli še za redna izobraževanja in usposabljanja svojih članov ter članic. Skrbeli so za gasilsko opremo in se redno ter aktivno pripravljali na tekmovanja. Kot je povedal poveljnik društva Klemen Korenjak,se morajo gasilci zavedati svoje vloge v družbi, kjer s svojim prostovoljnim delom pomagajo sosedom, sokrajanom in sodržavljanom v stiskah.

Priznanja in odlikovanja

Poleg posredovanih poročil so podelili tudi priznanja in odlikovanja, ki so jih prejeli za 10-letno aktivno delo v gasilski organizaciji: Tomaž Kristan, Alen Leber, Jan Jager in Jasna Drač; za 20-letno aktivno delo v gasilski organizaciji: Grega Guzej; za 30-letno aktivno delo v gasilski organizaciji: Nada Županc, Breda TrebovcCvetka Gajšek, Marjana Korenjak in Slavko Polajžar; za 60-letno aktivno delo v gasilski organizaciji: Jože Županc; za 10-letno aktivno operativno delo v gasilski organizaciji: Mitja Podkrižnik; za 40-letno aktivno operativno delo v gasilski organizaciji: Silvester Košir. Napredovanje v čin gasilec 2. st.: Mitja Podkrižnik; napredovanje v čin višji gasilec 2.st.: Branko Planinšek. Plaketo za gasilskega veterana pa je prejela Nada Županc. Med gosti sta bila prisotna župan občine Šentjur mag. Marko Diaci in namestnik predsednika GZ Šentjur Andraž Hladin (Tjaša Ferlež, foto: PGD Lokarje).

Sorodne novice

Kolesarji vztrajni kljub muhastemu vremenu

Tjaša Ferlež

Občni zbor šentjurskih literatov

Jure Godler

Člani Balinarskega društva Grobelno predstavili odlične dosežke

Milenka Blažević

Dobro jim leži tudi kulinarika

Jure Godler

Največje šentjursko društvo z številnimi aktivnostmi v leto 2024

Jure Godler

V PGD Sveti Štefan ponosni na svoj podmladek

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več