5.5 C
Šentjur pri Celju
02/12/2023
sentjur.net

V pokoronski čas s pomlajenimi vodniškimi vrstami

Gorica pri Slivnici, 18. marec 2022 – Skoraj težko je te dni najti prost termin za občni zbor, saj ob sproščanju ukrepov raznotera društva znova hitijo zborovati. Kako tudi ne, saj je bilo tovrstno formalno in prijetno druženje onemogočeno kar dve leti. Minuli petek so občni zbor v dvorani kulturnega doma izvedli tudi slivniški planinci.

Predsednik PD Slivnica pri Celju Silvo Užmah je uvodoma izrazil veselje nad ponovnim snidenjem v živo, nekoliko manj veselja pa ob pogledu minuli čas: “Z delom v preteklem letu nismo zadovoljni, a ne po naši krivdi. Z delom smo začeli šele konec maja, saj smo počasi tipali teren,” je Užmah opisal spopadanje z epidemiološkimi ukrepi. Ker je bilo delo društva tudi v minulih dveh letih močno okrnjeno, je poročila vseh odsekov društva povzel kar sam. Odpadla je večina načrtovanih vsebin, tudi nekatera tista, ki jih društvo pripravlja vsakoletno; planinski tabor, pohodi v tujini, pohod po KS ipd. Planinske aktivnosti so izostale tudi na OŠ Slivnica pri Celju in OŠ Planina pri Sevnici, kjer izvajajo planinski krožek. Veseli so, da je v minulem letu z društvo stik navezala OŠ Blaža Kocena Ponikva, z namenom krepitve planinske dejavnosti in krožka. Skupaj so speljali en izlet, en pa je zaradi zaostrenih virusnih razmer odpadel.

Kljub temu so pod streho spravili nočni pohod in projekt Brati gore. Užmah je poudaril, da se je društvo striktno spoštovalo vsaj zdravstvena priporočila vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Društvo je oskrbelo nekaj lastnih planinskih poti in en del na odseku Pekel proti Turnčam delno tudi prestavilo.

Članstvo manjše, več vodnikov

Leto 2021 bo v zgodovini društva zijalo tudi kot leto slabšega števila članstva. Če so slivniške planinske vrste v letu 2020 šteli 175 članov, lani 121. Predvsem se padec pozna v kategoriji predšolskih otrok in učencev, ki se je celo prepolovilo. Je pa Silvo Užmah z veseljem naznanil, da se bodo kmalu okrepile društvene vodniške vrste; trenutno so na izobraževanju trije vodniki in markacist, kar bo vodstvo precej pomladilo. Prav tako skrbijo za obnavljanje licenc obstoječih članov.

Društvo se je kljub razmeram po besedah predsednika skušalo čimbolj vključevati v ostale subjekte v lokalni sferi, prav tako se povezovati z ostalimi planinskimi društvi. Glede na več požarov planinskih koč v minulih letih, so okrepili tudi dobrodelno noto.

V letu 2022 slivniški planinci vstopajo s smelimi načrti in upanjem, da epidemija dela ne bi več prekinila. Prav tako si želijo dviga števila članov na predkoronsko raven, za kar bodo okrepili tudi svojo pojavnost na socialnih omrežjih. V ta namen so obnovili tudi svojo spletno stran.

Mirku Žagarju zlati častni znak PZS

Vodstvo društva je ob koncu podelilo potrdila za nazive planinskih mladinskih voditeljev Niki Škornik, Petru in Gregorju Mansuttiju, Nejcu Polenku Štormanu, Benjaminu Košaku in Aneju Tanšku. Za dolgoletno zaslužno in uspešno delo v planinski organizaciji pa je zlati častni znak Planinske zveze Slovenije prejel Friderik “Mirko” Žagar. 80-letni Žagar je zajeten del življenja posvetil vodniškemu poslanstvu v planinskem društvi Slivnica pri Celju, kljub temu, da sam živi v Štorah. Predsednik Silvo Užmah je izpostavil, da je bil ravno on zaslužen, da se je sam podal v vodniške vrste. Dokler mu je zdravje dopuščalo, je bil tudi nepogrešljiv član karavane planinskih taborov in vedno izjemno spodbuden člen skupnosti. Zadnja leta vrši funkcijo predsednika nadzornega odbora.

Po pozdravu gostov, med katerimi so zaradi množice občnih zborov po regiji prevladovali namestniki, so se prisotni podružili še v preddverju dvorane goriškega kulturnega doma.

Sorodne novice

Po atraktivnih točkah okoli Slivniškega jezera

ViP

Praznujejo 30. obletnico delovanja

Tjaša Ferlež

Gasilski dom dobil nova okna in vhodna vrata

Tjaša Ferlež

Kakšni bodo mladi, je odvisno od vzornikov

Tjaša Ferlež

Člani OZ slovenskih častnikov na 30. rednem občnem zboru

Jure Godler

Mladinke že tretjič na državno tekmovanje

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več