16.9 C
Šentjur pri Celju
03/08/2021
sentjur.net

V šoli ozaveščali, na terenu gasili

Tematika letošnjega meseca varstva pred požari je bila namenjena številki za klic v sili 112. Vzporedno s tematiko so gasilci izvajali tudi druge aktivnosti, do prezkusa operativne pripravljenosti, do samega ozaveščanja in omogočanje ogleda razpoložljive opreme ob dnevu odprtih vrat. Prostovoljno gasilsko drušvo (PGD) Prevorje je v sklopu Meseca požarne varnosti sledilo prav vsem tem smernicam.

Kot vsako leto, so tudi letos obiskali tamkajšnje osnovnošolce, kjer jim je poveljnik društva Boštjan Novak najprej predstavil številko za klic v sili 112. Opozoril jih je, da na to številko lahko pokličejo kadar koli, če potrebujejo pomoč gasilcev, nujne medicinske pomoči ali policijo. Po predstavitvi še nekaterih ukrepov ob raznih nevarnostih, se je oglasil alarm in šolski ter vrtčevski otroci so skupaj z vsemi zaposlenimi na šoli morali disciplinirano zapustiti prostore in oditi na plano. Ugotovili so, da so se rešili vsi. Novak in Radovan Pohajač sta jim nato razkazala in obrazložila še namen uporabe opreme starega in novega gasilskega vozila, nato pa so lahko še gasili.

Zagorelo v drvarnici

Zaradi nepazljivosti lastnika je 25. oktobra, ob 16:58 uri, prišlo do požara v drvarnici (priročna delavnica) na domačiji na Lopaci. Med varjenjem je prišlo do vžiga mastnih krp, ki so se nahajale v neposredni bližini mesta varjenja. Lastnik je poskušal požar pogasiti, vendar mu to zaradi močnega dima ni uspelo. Zapustil je objekt in takoj obvestil ReCO Celje. ReCO Celje je aktiviral matično društvo preko pozivnikov, mobilne aplikacije in sirene.

Zaradi zelo hitre intervencije so domači gasilci požar zelo hitro ukrotili in ga tudi pogasili. Pri tem pa je ključno vlogo odigralo novo gasilsko vozilo AC 16/50. Nekaj minut po požaru v priročni delavnici pa je prišlo na regionalni cesti še do prometne nesreče. Pri tem se je eno vozilo vžgalo. Z vozilom GVV1 so tudi ta požar uspešno pogasili, in sicer z uporabo pene.

Zadnjo oktobrsko nedeljo pa so prevorski gasilci pripravili še dan odprtih vrat, kjer so obiskovalcem predstavili svojo opremo, orodišče, gasilske prostore in vozila. Na tem področju so postali sodobni, kar je ključno za uspešno in učinkovito intervencijo. V splošnem pomenu pa so gasilci in gasilke z velikim požrtvovalnim srcem, po vsem svetu, tisti ljudje, ki ob alarmu ne glede na uro dneva izza mize, iz postelje, iz družinskega gnezda hitijo na pomoč sočloveku. Dejstvo je, da vse pogosteje. (Majda Rezec, foto; Majda Rezec, Damjan Maček)

Sorodne novice

Gasilci na obisku pri Kulturni pip’ci

Tjaša Ferlež

Za nesrečo je bila kriva otroška igra

Tjaša Ferlež

V Gorici pri Slivnici helikopter slovenske vojske

Tjaša Ferlež

Na Kalobju počastili sv. Florjana

Tjaša Ferlež

Tudi naši gasilci na državnem tekmovanju

Jure Godler

Mlaji in budnice v pozdrav 1. maju

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več