1.3 C
Šentjur pri Celju
05/12/2023
sentjur.net

V uporabo predali že 23. avtomatski defiblirator v naši občini

Šentjur, 18. 2. 2020 – AED ali avtomatski defibrilator je prenosna naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka srce ponovno požene in s tem lahko reši življenje. AED je pripravljen za laično uporabo, saj tistemu, ki želi pomagati, daje navodila v slovenskem jeziku. V naši občini je na javno dostopnih mestih že 22 defibrilatorjev, nov – 23. defiblirator pa so prejeli tudi v Domu starejših Šentjur. Pobuda za zbiranje sredstev in namestitev defibrilatorja je na Območno združenje Rdečega križa romala iz doma starejših, skupaj pa so nato pristopili k zbiranju sredstev in nakupu naprave.

Varnejša bo lokalna skupnost

“Ker gre za javno dostopno napravo, vam vsem skupaj želim, da vam je res ne bi bilo potrebno nikoli uporabiti, v kolikor pa, pa verjamem, da se boste spomnili nanjo, jo uporabili in na koncu s ponosom povedali javnosti, da vam je uspelo rešiti življenje sočloveku z uporabo defibrilatorja,” je v nagovoru stanovalcem in zaposlenim v domu povedala sekretarka OZRK Šentjur Andreja Tisel. Tudi direktorica Doma starejših Šentjur Vesna Vodišek Razboršek se je zahvalila za novo pridobitev ter poudarila, da bo z novim AED varnejša celotna lokalna skupnost, saj ni namenjen izključno domu. V kulturnem programu, ki so ga pripravili stanovalci doma, je sodeloval tudi domači zbor Večno mladi.

Voditeljica programa se je ob predaji avtomatskega defibrilatorja zahvalila vsem donatorjem, ki so prispevali k nakupu defibrilatorja. “Hvala Diagnostičnemu centru Šentjur, Protect-trade d.o.o., Žalujki d.o.o., Nadji Ocvirk, podjetju Segon Klemen Šket s.p., Občini Šentjur, Sanolaborju, Mestni skupnosti Šentjur, Meditrini, Gibanju za občino Šentjur, članom in podpornikom Gibanja, ki so na željo svojcev ob smrti ge. Karoline Diaci darovali sredstva za nakup defibrilatorja za Dom starejših Šentjur.” Po predaji aparata sta v večnamenski dvorani doma predstavnika rdečega križa – Roman Pevec in Andreja Tisel – izvedla še predstavitev uporabe nove naprave. (Jure Godler)

Sorodne novice

Obvestilo: Avtomatski defibrilator od zdaj na šoli

Milenka Blažević

Pogasili požar v Domu starejših Šentjur

Jure Godler

Odobrena sredstva za izgradnjo CIDO Šentjur

Jure Godler

Defibrilator tudi v najvišji vasi v občini

ViP

Gasilska vaja: Zagorelo v Domu starejših Šentjur

Jure Godler

Seminar temeljnih postopkov oživljanja na Prevorju 2022

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več