18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

V znosnejši jesenski sapi žegnali konje

Gorica pri Slivnici, 15. september 2019 – Na zelenico za kulturni dom Gorica pri Slivnici se je minulo soboto zopet zgrnilo mnogo ljubiteljev konj s svojimi plemeniteži. V slogi s tradicijo se je Konjerejsko društvo Šentjur vsakoletni blagoslov konj namenilo izvesti v začetku avgusta, a so ga zaradi smrti dolgoletnega predsednika Franca Ogrizka bili primorani prestaviti za mesec dni. Ravno zato so letošnji “žegen” posvetili njemu.

Uvodoma je konjerejce in konjeljubce pozdravil predsednik društva Matej Škoberne, nadalje pa tudi podžupanja Občine Šentjur Silva Koželj ter predstavniki pokroviteljev blagoslova. Osrednjo točko blagoslova – blagoslov sam – je tudi letos, kot tudi vsa leta poprej, izvedel domači župnik Marko Šraml. Ta je kot dobro plat prestavljenega termina v šali izpostavil, da ni letošnja edicija ni bila tako temperaturno vroča, kot siceršnje v avgustu.

Predstavili šestvprego

Nekateri izmed članov šentjurskih konjerejcev svojo ljubezen do konjev dopolnijo tudi s kočijaštvom. Kot poseben ponos so letos predstavili t. i. “šestvprego” – kočijo s šestimi konjskimi močmi, ki so jo predstavili na minuli vožnji stotih kočij v Šentjerneju. Vzpostavitev formacije zahteva dolgoleten napor, saj je potrebno redovniške kobile vzgajati skupaj.

Sorodne novice

Konje na Primožu pri Šentjurju blagoslovili že devetnajstič

Domen Gutsmandl

Jubilejni koncert ponovili še v Gorici pri Slivnici

Tjaša Ferlež

Največje šentjursko društvo z številnimi aktivnostmi v leto 2024

Jure Godler

Borut Pahor, bivši predsednik, kmalu na trgu dela

Jure Godler

V Društvu upokojencev Šentjur obeležili 73. obletnico delovanja

Jure Godler

Žegnanje konj in vpreg v Gorici pri Slivnici

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več