3.6 C
Šentjur pri Celju
30/11/2021
sentjur.net

V znosnejši jesenski sapi žegnali konje

Gorica pri Slivnici, 15. september 2019 – Na zelenico za kulturni dom Gorica pri Slivnici se je minulo soboto zopet zgrnilo mnogo ljubiteljev konj s svojimi plemeniteži. V slogi s tradicijo se je Konjerejsko društvo Šentjur vsakoletni blagoslov konj namenilo izvesti v začetku avgusta, a so ga zaradi smrti dolgoletnega predsednika Franca Ogrizka bili primorani prestaviti za mesec dni. Ravno zato so letošnji “žegen” posvetili njemu.

Uvodoma je konjerejce in konjeljubce pozdravil predsednik društva Matej Škoberne, nadalje pa tudi podžupanja Občine Šentjur Silva Koželj ter predstavniki pokroviteljev blagoslova. Osrednjo točko blagoslova – blagoslov sam – je tudi letos, kot tudi vsa leta poprej, izvedel domači župnik Marko Šraml. Ta je kot dobro plat prestavljenega termina v šali izpostavil, da ni letošnja edicija ni bila tako temperaturno vroča, kot siceršnje v avgustu.

Predstavili šestvprego

Nekateri izmed članov šentjurskih konjerejcev svojo ljubezen do konjev dopolnijo tudi s kočijaštvom. Kot poseben ponos so letos predstavili t. i. “šestvprego” – kočijo s šestimi konjskimi močmi, ki so jo predstavili na minuli vožnji stotih kočij v Šentjerneju. Vzpostavitev formacije zahteva dolgoleten napor, saj je potrebno redovniške kobile vzgajati skupaj.

Sorodne novice

V krožišču potrgali velikanske grozde

Jure Godler

Za praznik športa obhodili domače gričke

ViP

V spomin Grassellijev v Gorici pri Slivnici kmalu park

ViP

Poletje zašpilili s hladno deželo

ViP

80 let od mučeništva Janeza Kranjca

ViP

Po Gorici pri Slivnici medved viden tudi v Dobju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več