15.6 C
Šentjur pri Celju
24/10/2020
sentjur.net

Več kot 750 pevcev pelo na regijskem srečanju v IKC

Šentjur, 25. 5. 2019 – Na dan mladosti se je v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur zbralo več kot 750 pevcev osnovnošolskih otroških in mladinskih pevskih zborov. Zbori Od Celja do Koroške, ki so prikazali dovolj visoko raven petja na območnem srečanjih, so se uvrstili na regijsko srečanje. “Ni naklučje, da se je letos regijsko tekmovanje otroških in mladinskih zborov Od Celja do Koroške ustavilo v našem mestu, ki je izjemno ponosno na svojo zborovsko dejavnost in ljudi, ki so zaznamovali občo slovensko glasbeno dediščino,” je uvodoma povedal moderator prireditve Vid Palčnik.

Kar štirje koncerti

Nad potekom regijskega srečanja pa je prvič bdela šentjurska izpostava JSKD, ki letos obeležuje 20. obletnico delovanja. Organizacijske niti pa je v svojih rokah držala vodja izpostave sklada Anita Koleša, na pomoč pa so jih priskočili tudi ostali skladovci. Regijska tekmovanja se odvijajo bienalno in šentjurski koncert je bil šesti po vrsti. V štirih zaporednih koncertih – ob 10. uri, 12.30 uri, 15. uri in ob 17.30 uri, pa je na šentjurskem odru zapelo preko 750 otrok iz enaidvajsetih zborov. “To je nedvomno dokaz, da se od Celja do Koroške, res rado poje,” je povedal Palčnik. Regijsko srečanje pa je ocenjevala tudi žirija v sestavi Darinka Ivačič, Primož Kerštanj in Mateja Černic.

Zbori so morali predstaviti po eno ljudsko in eno slovensko umetno pesem, ter še eno do dve sklabi, po prostem izboru. V prvih dveh koncertih so zapeli otroški zbori, v drugih dveh pa mladinski. Tudi Šentjurčani smo imeli predstavnike med najboljšimi. Naše barve so zastopali Otroški pevski zbor OŠ Dramlje, ki ga vodi Marija Klančar, Otroški pevski zbor Dobje, pod vodstvom Slavice Rajh in Projektni otroški pevski zbor OŠ Planina pri Sevnici in OŠ Lesično, pod vodstvom Mateja Romiha. Vse tri naše predstavnike pa je na klavirju spremljala Zala Irgolič.

Številna priznanja našim zborom

Naši pevci so svojo nalogo opravili vrhunsko. Drameljčani so si pripeli zlato priznanje z odliko in dosegli najvišje število točk podeljeno na regijskemu srečanju – 92.0. Prejeli so tudi priznanje za najboljši otroški zbor regijskega tekmovanja in priznanje za najbolj prepričljivo izvedbo nastopa v celoti. Projektni zbor OPZ OŠ Planina pri Sevnici in OŠ Lesično so prejeli zlato priznanje z doseženimi 87,3 točkami. Strokovna komisija je ocenila, da je njihova izvedba pesmi Zebe, zebe, zebe najboljša izvedba sodobne zborovske skladbe in za odličen nastop zbora, ki je prvič na tekmovanju so prejeli dve posebno priznanje. Pevcem iz OŠ Dobje se s 79,3 točkami za las izmuznilo zlato priznanje.

(Jure Godler)

Sorodne novice

Matic Romih: »Namesto besed uporabljam melodijo.«

Jure Godler

Prejeli smo: Korona odnesla tudi jubilejno pevsko revijo

Jure Godler

Prešernov dan z židanim Francetom in številnimi presežniki

Jure Godler

Abraham in njegovi pevci zapeli v Šentvidu pri Planini

Tjaša Ferlež

Prejeli smo: Začenja se 20. sezona abonmaja Gustav

Jure Godler

V soboto slavili Dobjani, v nedeljo v Ločani

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več