17.9 C
Šentjur pri Celju
13/06/2021
sentjur.net

Večer ljudske pesmi pod Ipavčevo lipo

Šentjur, 17. 6. 2018 – Na eni od postaj Šentjurskega poletja 2018 se je v nedeljo ustavila karavana kulturne ponudbe in razveselila številne ljubitelje ljudske pesmi in godčevstva. Prizorišče je bil Vrt Ipavčeve hiše, Zgornji trg, Šentjur, kjer so ljudski pevci Jesensko cvetje pripravili letni koncert z naslovom Večer ljudske pesmi pod Ipavčevo hišo.

Člani skupine Jesensko cvetje so pred občinstvo stopili dvakrat in se skupno predstavili kar z desetimi ljudskimi pesmimi. Večina teh je posnetih na njihovi zgoščenki Če se bom ženil, katero je v dar prejel vsak obiskovalec tokratnega koncerta. Kot je voditeljica prireditve Nastija Močnik med drugim povedala, so njihovo večletno prizadevanje k ohranjanju ljudskega petja opazili tudi strokovnjaki tovrstnega izročila, zato s svojo vedno boljšo interpretacijo dosegajo po državni ravni. Oboževalka domačega petja in planinska pesnica Ivanka Uduč jim je napisala in njim v čast prebrala pesem z izrazi (po)hvale in spoštovanja ter žlahtnosti pesmi, ki jih izvajajo člani Jesenskega cvetja.

Za popestritev so gostitelji povabili Ljudske pevce s Prevorja in godca Draga Žekarja ter Bogdana Vodeba. Godca sta obiskovalce v čase naših dedkov in babic popeljala s tremi starimi vižami, prevorski pevci pa s štirimi pesmimi. Po čestitkah in zahvalah je prireditev zaokrožila skupna pesem Pod rožnato planino. Pesem in harmonika pa je pevce povezovala tudi v neuradnem delu druženja. (Majda Rezec)

Created with Nokia Smart CamCreated with Nokia Smart CamCreated with Nokia Smart CamCreated with Nokia Smart CamCreated with Nokia Smart CamCreated with Nokia Smart CamCreated with Nokia Smart CamCreated with Nokia Smart CamCreated with Nokia Smart CamCreated with Nokia Smart CamCreated with Nokia Smart Cam

Sorodne novice

Prevorska kultura trdno zasidrana na tradicionalnih temeljih

Majda Rezec

Dvajset let v skladu s kulturo

Jure Godler

»Pa ta viža ni preč« v Rogaški Slatini

Jure Godler

Prešeren, rock in Toš

Jure Godler

Nastija Močnik: Nisem si več gnala k srcu, da na dogodek ni bilo sto novih poslušalcev

ViP

S filmskimi popevkami pričarali romantiko

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več