27.1 C
Šentjur pri Celju
17/06/2024
sentjur.net

Večjezični portal o Guzaju se predstavlja javnosti

Petkovega delovnega sestanka v zvezi s projektom  Večjezični informativno-turistični portal o Guzaju, ki že poteka od 20. septembra 2011 v izvedbi podjetja SAMA Navitas v sodelovanju s KS Prevorje, so se tokrat poleg stalne delovne skupine in predsednika KS Prevorje, Damjana Mačka, udeležili tudi predstavnika Občine Dobje, župan Franc Leskovšek in Bojan Guček, ter Ivan Koželj iz KS Planina. V okviru projekta je nastala nova spletna stran www.guzaj.si, ki predstavlja življenje Franca Guzeja,ki je postal razbojnik Guzaj, zgodbe in legende iz njegovega življenja, pohodne poti Na poti z Guzajem, ipd., kar je na sestanku predstavila vodja projekta Aleksandra Borštnar Maček. Zbrana gradiva so tudi prevedena v nemški, angleški in italijanski jezik. Zbrani so na sestanku pregledali gradiva, se dogovorili še o brezplačni vključitvi na portal turističnih ponudnikov na območju južnega dela Občine Šentjur in Občine Dobje. Portal www.guzaj.si se po 15. aprilu 2012 začne predstavljati tudi javnosti.

O projektu: Večjezični informativno-turistični portal o razbojniku Guzaju (www.guzaj.si), v bistvu o Francu Guzaju, lahko tudi Guzeju, ki je našel svojo ljubezen pri mlinarjevi hčeri Barbki na Prevorju, bil potem ustreljen v Košnici pri Prevorju ravno pred 130 leti in je pokopan pri cerkvi sv. Ane na Prevorju, je namenjen celostni predstavitvi in promociji razbojnika Guzaja širši slovenski in tuji javnosti, na inovativen način s pomočjo sodobnih komunikacijskih sredstev. Portal zajema tudi spletno predstavitev in promocijo pohodne poti Na poti z Guzajem, ki je nastala v okviru LEADER projekta leta 2009. Združuje raznovrstne informacije in gradiva o Guzajevem življenju, vključno z dostopnimi ohranjenimi zgodovinskimi viri v obliki spletne zbirke gradiv, ki se bo kasneje nadgradila v obliki stalne etnološke razstave, vključno z Guzajevim življenjem, v spodnjih prostorih OŠ Prevorje. Na spletni strani so tudi podrobneje predstavljeni opisi poti, terasa, zanimivosti, zgodovinski objekti ter registrirani ponudniki ob pohodniški poti Na poti z Guzajem, da bodo pohodniki od blizu in daleč lahko prišli na samostojne pohode po tej markirani poti javnega značaja ali kolesarske ture. Želimo, da portal predstavlja nepogrešljiv vir informacij z opozorili, napotki in s turistično ponudbo ob tej poti.

Osrednji del projekta je informativno-turistični portal o razbojniku Guzaju, ki predstavlja zbrane vsebine v štirih jezikih: v slovenskem, angleškem, nemškem in italijanskem jeziku.  Na omenjeni spletni strani se bodo lahko brezplačno predstavili vsi registrirani turistični ponudniki na območju južnega dela Občine Šentjur ter Občine Dobje.
V okviru projekta bosta v juniju in juliju tudi organizirani dve brezplačni enodnevni izobraževalno-ustvarjalni delavnici za otroke in starše na temo »Spoznajmo razbojnika Guzaja« na Prevorju, ki bodo na portalu predstavljene širšemu občinstvu, namenjene pa predvsem spoznavanju življenja razbojnika Guzaja na zabaven in ustvarjalen način.

Izvajalca projekta vabita vse, ki imajo kakšna gradiva ali slike na temo razbojnika Guzaja, ki bi jih želeli vključiti na portal www.guzaj.si, da jih pošljejo na e-naslov: info@guzaj.si (s pripisom virov gradiva) ali jih pošljejo na stalni naslov podjetja na Prevorju oz. pokličejo na 041/763-031. Veseli bodo tudi legend in zgodb o Guzaju, ki še živijo med prebivalstvom.

Projekt Večjezični informativno-turistični portal o Guzaju izvaja podjetje SAMA Navitas s Prevorja v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Prevorje, v obdobju od 20. septembra 2011 do 30. julija 2011. Projekt se izvaja v okviru Lokalne razvojne strategije Lokalne akcijske skupine »Od Bohorja do Pohorja« in je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, os Leader, do 40% upravičenih stroškov projekta.

Aleksandra Borštnar Maček,  vodja projekta

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več