21.3 C
Šentjur pri Celju
03/07/2022
sentjur.net

Vedno pripravljeni, da priskočijo na pomoč

Dobje, 19. 3. 2022 – Po dolgem času so se ponovno zbrali gasilci Prostovoljnega društva Dobje in pregledali dogajanje v preteklih dveh letih. Ugotovili so, da je v društvu pomembno sodelovanje tako članov, članic in mladine saj le tako lahko iz drobnih kamenčkov sestavijo lep in bogat mozaik medsebojnega in medgeneracijskega povezovanja.

»Letno poročilo bo dosti krajše kot so bila prejšnja leta saj nas je zaznamovala nova bolezen 21. stoletja. Korona,« je na začetku dejal predsednik društva Branko Uduč. Življenje v društvu, kot tudi drugje, je bilo dve leti omejeno, nekaj časa so bili zaprti doma brez druženja. Vseeno pa so kupili nove mize in stole v dvorani gasilskega doma, ter v prostoru za sproščanje.

»Glede na trenutno situacijo nas skrbi, kaj bo z podmladkom v društvu, saj imamo dvoletni izpad mladih, in ga bo težko nadomestiti,« je povedal predsednik društva. V mesecu oktobru so izvedli dan odprtih in pregled gasilnih aparatov. Predlani so ob koncu leta so obiskali njihove občane z koledarji. Odziv je bil dober, saj so jih krajani pričakali celo pri oknih ali na balkonih. Lansko leto je bilo že malo drugačno vzdušje, normalni sprejem ob prihodu gasilcev. Na koncu leta so postavili še novoletno smreko in nazdravili v upanju na boljše prihodnje leto.

Bogate aktivnosti društva

Poročilo predsednika pa je sledilo tudi poročilo poveljnika društva Francija Leskovška. Preteklo leto je bilo kar se tiče intervencij dokaj mirno, saj so bili intervenirani samo dvakrat in sicer: Požar v podjetju Tajfun Planina pri Sevnici in dimniški požar v Gorici pri Dobjem. Tudi izobraževanje je bilo okrnjeno v letu 2021,ampak kljub temu so trije njihovi člani uspešno opravili tečaj za nosilca dihalnih aparatov in sicer Žan Koprivc, Leon Gorišek in Lan Leskovšek.

Njihova ekipa mladink se je uvrstila na državno tekmovanje ki bi prvotno moralo biti v letu 2020, ampak razmere takrat niso dopuščale da bi se tekmovanje izvedlo, zato se je prestavilo v leto 2021. Tega tekmovanja so se udeležili, vendar so bili primorani, da ekipo pomladijo, saj nekaj tekmovalk ni več izpolnjevalo pogojev, kar se tiče starosti. Mladinke so zasedle 13. mesto in če bi imeli še malo športne sreče, bi se lahko celo borile za medalje.

»Ob tej priliki bi se zahvalil vsem tekmovalkam in njihovem mentorju Aljažu Volasku,« je dodal poveljnikObčinskega tekmovanja so se udeležili z osmimi tekmovalnimi ekipami. Od tega so bile tri ekipe pionirjev, ena ekipa pionirk, ena ekipa mladincev, ena ekipa mladink in dve ekipi članov. Udeležili so se tudi medruštvenega tekmovanja v Zabukovici. V mesecu oktobru so pripravili skupno vajo z PGD Planina in PGD Jurklošter.

Vaja se je izvedla na požarnem rajonu PGD Planina v podjetju Montpreis. Vajo so si ogledali in ocenili predstavniki GZ Šentjur prav tako župani občin Šentjur, Občine Dobje in Občine Laško. Izvedena je bila tudi nenapovedana vaja v organizaciji GZ Šentjur na njihovem požarnem rajonu in sicer na podjetju Grales Ravno. V mescu oktobru so imeli dan odprtih vrat in istočasno tudi pregled gasilni aparatov za njihove občane.

Aktivne tudi gasilke

V društvu pa so bile aktivne tudi članice, ki so se tekom leta vključevale v aktivnosti gasilskega društva. Članice PGD Dobje, so sodelovale pri pletenju venca za mlaj, prisostvovale pri Florjanovi maši društva v Dobju. V mesecu oktobru se jih je nekaj gasilk udeležilo tradicionalnega pohoda, ki so ga tokrat organizirale gasilke PGD Dolga Gora. Za dan odprtih vrat društva, ki je bil organiziran v mesecu požarne varnosti so pomagale pri čiščenju gasilskega doma,  pri pripravi hladnih prigrizkov za pogostitev in pečenju peciva.

Tudi v letu 2021 so članice sodelovale pri usposabljanju njihovih mladih gasilcev in bile mentorice pionirskih in mladinskih ekip, ki so tekmovale na gasilskih vajah GZ Šentjur, kjer so dosegle lepe rezultate. V mesecu decembru so članice pomagale tudi pri raznosu koledarjev in pobiranju prispevkov. Upajo, da bodo tudi v bodoče lahko s svojim delom dodajale svoje drobne kamenčke k celotnemu delovanju in mozaiku njihovega društva, zato si želijo dober dialog med vsemi skupinami članov društva, je ob koncu še dodala predstavnica članic Helena Volasko.  (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

PGD Kalobje: Mladi so pravi ponos našega društva

Jure Godler

Gasilci so kolesje družabnega dogajanja na Prevorju

Jure Godler

Zborovali gasilci PGD Slivnica pri Celju

Jure Godler

Pred PGD Loka pri Žusmu je jubilejno leto

Tjaša Ferlež

V društvu deluje kar 36 programov

Jure Godler

Zborovali kozjanski furmani iz Šentjurja

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več