17.8 C
Šentjur pri Celju
04/10/2023
sentjur.net

Vera in kristjan v javnosti

Ponikva, 22. 9. 2018 – Vsako leto, prvo soboto v bližini Slomškovega godu, s pomočjo društva katoliških pedagogov Slovenije, Slovenskega katehetskega urada in župnije Ponikva organizirajo vseslovensko srečanje katehetov, učiteljev, vzgojiteljev in staršev. Letos je potekalo že kar 15. srečanje. Leto so srečanju dodali še praznovanje 20. obletnice revije Vzgoja in srečanje udeležencev bralne značke za odrasle.

Obiskovalci so se tako zbrali na Slomškovi domačiji, kjer so po uvodnem pozdravu prisluhnili predavanju dr. Dejana Hozjana z naslovom Vera in kristjan v javnosti. Hozjan je v svojem predavanju želel pokazati, kakšne možnosti imajo učitelji in kateheti pri svojem vsakdanjem življenju in poklicnem delu ter kako pokazati svoje versko življenje in svojo osebnost in to približati učencem, dijakom in mladostnikom. Ljudje se premalo zavedamo, da lahko vero živimo v javnosti in nas zaradi tega nihče ne bo gledal postrani.

Kot je povedal, se je med poslušalci videlo, da je tema zelo aktualna in ljudje še vedno iščejo načine, kako na nek način to udejaniti, čeprav si po eni strani ne upamo pokazati, kdo točno smo. Poudaril je, da je v slovenskem javnem šolstvu ključna težava ta, da se izrazito poudarja laičnost, kar pomeni, da moramo mi religijo predstavljati zelo objektivno, da v samo predstavitev ne vpletamo lastnega mnenja in navad v zvezi s samo religijo. Kot pravi, ljudje nismo roboti in nič ni narobe, če imamo svoje mnenje in da je vse to del nas, ki nas predstavlja takšne, kot smo, in na svoj način smo takšni tudi zaradi vere, ki je v nas in nas na nek način sooblikuje v našem življenju.

Po zanimivem predavanju so zbrani na Slomškovi domačiji prisluhnili vokalni skupini Nežice, ki so s prijetno glasbo popestrile zanimivo dogajanje na Slomu. V nadaljevanju programa so podelili Slomškova priznanja, ki so jih prejeli: Stanko Gerjolj na področju katehetike, Anamarija Štimec na področju srednješolstva in Irena Zevnik na področju osnovnošolstva. Nagrado za častnega člana društva katolikov Slovenije pa je prejel prof. Bogomil Jakopič, ki je najproduktivnejši slovenski avtor samostojnih publikacij in strokovnih člankov s področja zgodovine skrbi za gluhe na Slovenskem in v svetu ter širše surdopedagoške problematike pri učenju gluhih in naglušnih. Priznanja sta jim podelila nadškof Stanislav Zore in predsednica društva katoliških pedagogov Slovenije Marija Žabjek.

Vzornik ji je A. M. Slomšek

Domačinka, Irena Zevnik, je učiteljica razrednega pouka na Osnovni šoli Blaža Kocena Ponikva že vse od svojega začetka. V svojem življenju ji je velik vzor Anton Martin Slomšek in Zevnikova zelo pogosto uporabi njegovo misel in jo vplete v kakšen govor. Pod njenim vodstvom je zacvetela ideja, da bi prireditve vodil par pod podobo Blažeta in Nežice. Ideja se je uresničila in tako oživela Slomškova lika iz njegove knjige. »Zame je to najpomembnejše priznanje, ni povezano z denarno nagrado, s točkami za napredovanje ali v nazive, povezano je z blaženim Antonom Martinom Slomškom, ki je zame že dolgo svetnik …,« pove Zevnikova

V sklopu srečanja so danes podelili priznanja tudi vsem župnijam, v katerih deluje Slomškova bralna značka za odrasle. Prav tako kot otroci se redno srečujejo tudi odrasli in radi prebirajo knjige ter se o njih kasneje pogovarjajo. Bralna značka za odrasle je tako prisotna v župnijah Struge, Kamnik, Celje – Sv. Danijel, Mozirje – Šmihel in v zadnjem letu tudi župniji Ponikva. Zbrani na Slomškovi domačiji so se tako prestavili v župnijsko cerkev na Ponikvi, kjer je mašo daroval nadškof Stanislav Zore(Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Njihovo poslanstvo je pomoč invalidom

Jure Godler

Razdeljena država ne more biti uspešna

Tjaša Ferlež

Znova soncu pokazali čudovite starodobnike

Jure Godler

Pomembno je medsebojno povezovanje

Tjaša Ferlež

Mesec marec – mesec žensk

Tjaša Ferlež

O načrtih Združenja zgodovinskih mest Slovenije tokrat v Šentjurju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več