-1.5 C
Šentjur pri Celju
26/01/2021
sentjur.net

Veselo na Boču

Boč, 29. 6. 2014 – Boč je med zadnjimi vrhovi v Karavankah, preden te preidejo prek Donačke gore in Maclja v Panonsko nižino. Boč ima dva približno enako visoka vrhova, ki sta med seboj oddaljena le pet minut hoje. Na enem so oddajniki, na drugem za planince dostopnem vrhu pa 20 m visok razgledni stolp, s katerega se nam odpre lep razgled po večjem delu vzhodne Slovenije. Domačini ga imenujejo kar Štajerski Triglav. Stolp so postavili leta 1962. Pod vrhom na sedlu na nadmorski višini 658 m pa stoji planinski dom, kjer je v bližini tudi cerkev Sv. Miklavža. Na enem od gričkov je skulptura Franca Tobiasa, ki je eden najbolj nenavadnih spomenikov pri nas, saj predstavlja kamniti cvet velikonočnice. Poljčanski planinci so poskrbeli tudi za to, saj velikonočnica raste ne le samo na Boču, temveč tudi na Ponikvi.

Prav to nedeljo so radijci Štajerskega vala v sodelovanju s planinci organizirali pohod z dveh strani, Zgornjih Poljčan in Kostrivnice, proti planinskemu domu. Glavno točko skupnega druženja so imenovali ”Moje poti s Štajerskim valom”, saj je bil njihov namen, da se spoznajo v živo in ne samo preko radija. Želijo pa si, da bi takšno druženje postalo tradicionalno. Prijave so potekale več kot en teden. Vsak, ki se je prijavil, je dobil brezplačno majčko, kupon za malico ter celo sodeloval v žrebanju za lepe bogate nagrade sponzorjev. Prijav je bilo preko 400, kar je več, kot so sprva pričakovali. Planinci so organizirali tudi pohod na vrh stolpa.

Lepo število pohodnikov je prišlo iz Šentjurja, nekateri tudi organizirano z Društvom nordijske hoje. Druženje je bilo zelo veselo in zabavno, za kar je že na začetku poskrbel harmonikarski orkester glasbene šole Simona Plemenitaša. V vleki vrvi so bolj demonstrirali kot tekmovali Šentjurski korenjaki. Dali so tudi priložnost nekaterim gostom, da so se preizkusili v vleki, med katerimi je pokazal svojo moč tudi Davor Pušnik. Za ostalo glasbeno popestritev pa je poskrbel ansambel Mladi Upi. Tako je nedeljski dan minil v prijetni in veseli družbi z željo, da to druženje postane tradicionalno. (V. A.)

 

 

Sorodne novice

Obrazi Štajerskega vala: Davor in Nina

Jure Godler

Izpred citer še pred radijski mikrofon

Jure Godler

“Slomškovi častilci” z lučkami na pohod

Tjaša Ferlež

Folklorniki iz Šentjurja na pohod

Tjaša Ferlež

PGD Ponikva: S Ponikve peš na Kebelj

Tjaša Ferlež

Afroditin virtualni izziv s Štajerskim valom

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več