30.9 C
Šentjur pri Celju
08/08/2020
sentjur.net

Trto in prešo na krožišču bodo obogatili z vodnjakom

Gorica pri Slivnici, 22. februar 2019 – Februar je – ponavadi – v vinogradniških društvih najbolj primeren čas za občne zbore, za pogled na staro in prihajajočo sezono. Kljub temu, da je nadpovprečno toplo vreme vinogradnike že zaposlilo v vinogradih, so člani DV Sv. Urban našli čas za zborovanje.

Uvodoma je zbranim članom in gostom pozdrav namenil predsednik društva Milenko Tanšek ter potegnil črto pod dejavnosti v minulem letu: “Plan dela, ki smo si ga vinogradniki zadali na lanskem rednem občnem zboru, smo realizirali, z izjemo postavitve rezervoarja oz. vodnjaka za zalivanje trte in zelenice (na krožišču op. p.). Delo poteka, končano bo to pomlad.” Ob tem se je Tanšek zahvalil Stanku Lesjaku, ki skozi celo leto skrbi za potomko mariborske stare trte in prešo, ki privabljata poglede in občudovanja mnogih mimo vozečih domačinov in prišlekov.

V nadaljevanju je predsednik delovnega odbora ter podpredsednik društva Janko Cerkvenik podal (pozitivno) finančno poročilo, besedo pa so nato dobili še predstavniki krajevne samouprave, lokalnih društev, s katerimi vinogradniki sodelujejo, in gostov z Bednje in Jesenja. Zbrane vinarske kolege je pozdravil tudi šentjurski mestni viničar Jurij Malovrh, ki je med drugim razveselil z novico, da bo Milenko Tanšek z letošnjim letom pridružen Evropskemu redu vitezov vina. Red je eno najelitnejših združenj vinarjev, ustanovljeno v drugi polovici 15. stoletja. Vanj so povabljeni zgolj vinarji s tradicijo v vinarstvu in načelnostjo, ki so jo opazovalci pri Tanšku prepoznali.

Ob zaključku je predsednik Tanšek predstavil še cilje društva v tekočem letu; med njimi je izvedba tradicionalnih vsebin, kot so rezitve in trgatve doma, v Šentjurju in pri prijateljskem društvu na Hrvaškem, Urbanova maša, ekskurzije ter sodelovanja na ocenjevanjih vin. Neuradni del druženja je z uglašenimi vibracijami popestril Mix band s Hrvaške. (ViP)

Sorodne novice

“Podoknica” Gorici pri Slivnici

ViP

Letos ocenili nekaj manj vinskih vzorcev

Jure Godler

#koronaintervju št. 18: Klara Hrovatič, rokometašica

ViP

Z Jasno Tuta so se potepali po Francoski Polineziji

Jure Godler

Babice in dedki predstavili predmete iz preteklosti

ViP

Na Ramni rajale številne maske

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več