13.1 C
Šentjur
18/10/2019
sentjur.net

Porezali trto na goriškem krožišču

Gorica pri Slivnici, 17. marec 2019 – Člani Vinogradniškega društva Sv. Urban Gorica pri Slivnici so preteklo nedeljo očedili svoj ponos in okras kraja – potomko mariborske stare trte. Trta, ki se razrašča okoli starinske preše in privablja poglede mimo vozečih, je simbolično vozlišče starih običajev, ki jih lokalni vinogradniki obujajo ob rezitvah in trgatvah.

Veselje ob ponovnem snidenju je v začetku izrazil predsednik društva Milenko Tanšek, zbrane pa so nagovorili tudi predsednik KS Gorica pri Slivnici Janez Palčnik, predsednik Gasilske zveze Slovenije in podpredsednik goriškega vinogradniškega društva Janko Cerkvenik ter predsednik vinogradnikov iz hrvaške Bednje, Željko Polančec. Po že vpeljani navadi so si prisotni razdelili trse ter po uvodnem prikazu skrbnika trte Stanka Lesjaka obrezali t. i. šparone. Zamenjali so tudi stare kole ter si ogledali mesto vodnjaka, ki ga bodo postavili v prihodnjih mesecih. Ob koncu so se poveselili še ob produktih lanske letine – tako trdnih kot tekočih.

 

(ViP)

Sorodne novice

Trgatev kronala vodnjak in odojek

ViP

V znosnejši jesenski sapi žegnali konje

ViP

Novo vozilo dar gasilcem in celotnemu kraju

ViP

Slavospevi slivniškim gasilcem ob praznovanju 90-letnice

Jure Godler

Darovali mašo za mučenca Janeza (Ivana) Kranjca

ViP

Jure Ivanušič navdušil na novem prizorišču v Gorici pri Slivnici

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več