5.5 C
Šentjur pri Celju
02/12/2023
sentjur.net

Porezali trto na goriškem krožišču

Gorica pri Slivnici, 17. marec 2019 – Člani Vinogradniškega društva Sv. Urban Gorica pri Slivnici so preteklo nedeljo očedili svoj ponos in okras kraja – potomko mariborske stare trte. Trta, ki se razrašča okoli starinske preše in privablja poglede mimo vozečih, je simbolično vozlišče starih običajev, ki jih lokalni vinogradniki obujajo ob rezitvah in trgatvah.

Veselje ob ponovnem snidenju je v začetku izrazil predsednik društva Milenko Tanšek, zbrane pa so nagovorili tudi predsednik KS Gorica pri Slivnici Janez Palčnik, predsednik Gasilske zveze Slovenije in podpredsednik goriškega vinogradniškega društva Janko Cerkvenik ter predsednik vinogradnikov iz hrvaške Bednje, Željko Polančec. Po že vpeljani navadi so si prisotni razdelili trse ter po uvodnem prikazu skrbnika trte Stanka Lesjaka obrezali t. i. šparone. Zamenjali so tudi stare kole ter si ogledali mesto vodnjaka, ki ga bodo postavili v prihodnjih mesecih. Ob koncu so se poveselili še ob produktih lanske letine – tako trdnih kot tekočih.

 

(ViP)

Sorodne novice

Borut Pahor, bivši predsednik, kmalu na trgu dela

Jure Godler

Krožišče v Bukovju bogatejše za vinsko trto

ViP

Potrgali tudi trto v krožišču Gorice pri Slivnici

Jure Godler

V soboto mladina, v nedeljo člani, članice in starejši gasilci

Tjaša Ferlež

Zbirali sredstva za kalobške orgle

Jure Godler

Pred goriškimi vinogradniki jubilejno leto

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več