18.9 C
Šentjur pri Celju
05/07/2022
sentjur.net

Vrtec Šentjur: Da bo varen vsak nov dan!

»Da prijazna bodo jutra, da bo varen vsak nov dan,
vedno se zavedajmo, na cesti nikdar nisi sam.
Skupaj bomo vsi pazili, vse to v naših je močeh,
pa se slišal na poteh, bo vedno le otroški smeh…(A. Smolar)«

V vrtcu Šentjur, enoti Ponikva, v pomladnih mesecih posvečamo posebno pozornost varnosti. Sodelujemo v različnih projektih na ravni celotnega vrtca in samostojnih, ki jih oblikujemo v posameznih oddelkih. V projektu mali raziskovalci, ki ga izvajamo v najstarejšem oddelku, smo med različnimi temami spoznali poklic medicinske sestre, ki nam ga je zelo nazorno prikazala deklica Ema. Pri tem pa ji je pomagala mamica, ki opravlja to zelo zahtevno in pomembno delo. Po predstavitvi se je razvila bogata simbolna igra otrok.

Vsi oddelki v enoti sodelujemo v projektu Varno s soncem, pri katerem otroke ozaveščamo o škodljivih vplivih sonca. Majhni koraki naših otrok s pravilnim pristopom in znanjem vodijo k spoštovanju sonca in poznavanju vseh njegovih pozitivnih in negativnih učinkov. Vključili smo se tudi v projekt Pasavec s sloganom: »Red je vedno pas pripet«. Pri tem smo sodelovali s starši policisti in policijsko postajo Šentjur. Zelo smo ponosni na vsakega otroka, saj so zelo ozaveščeni kako pomembna je uporaba varnostnega pasu.

Izvajamo daljše pohode, ki temeljijo na utrjevanju varnosti, poznavanju prometnih pravil in zavedanju kako pomembno je to znanje za vse udeležence v prometu. Najstarejši otroci so osvojili pesem Adija Smolarja, z naslovom Na cesti nikdar nisi sam, ki ima zelo bogato in pomembno sporočilo. Sodelovali smo tudi z gasilci PGD Ponikva, s katerimi smo izvedli evakuacijsko vajo. Na tem mestu bi se zahvalili PGD Ponikva, ki nam vedno z veseljem priskočijo na pomoč. Z najstarejšimi otroki, bomo izvedli kolesarski dan. To je za otroke poseben dan, saj bodo v vrtec pripeljali svoja kolesa. Skupaj se bomo najprej pogovorili o pomembnosti uporabe čelade in varni vožnji. Seveda pa si bodo otroci prislužili posebno medaljo.

V vrtcu vsak dan gradimo temelje za prihodnost. Ti temelji sicer niso zelo opazni. So pa zelo pomembni del majhnih glavic, ki bodo nekoč velike. Te glavice razmišljajo, bolj kot se nam zdi. Nas opazujejo, spremljajo in posnemajo. Na področju varnosti je uspeh in ponos vseh v našem vrtcu, vsak pripet pas, vsaka čelada na majhni glavici in mišljenje, da policisti pomagajo. Spoštovanje gasilcev, zdravstvenih delavcev in na sploh vseh, od katerih smo tako zelo odvisni, a se tega večkrat premalo zavedamo. (Petra Skale, vzgojiteljica)

Sorodne novice

Otroci v vrtcu sešili odejico prijateljstva

Jure Godler

Kolesarji švignili mimo Šentjurja nazaj na Ponikvo

Jure Godler

Na Ponikvi triintrideset birmancev

Jure Godler

45. pohod po krajevni skupnosti Ponikva

Tjaša Ferlež

Prvo obhajilo na Ponikvi

Tjaša Ferlež

»Pogosto majhna reč veliko velja«

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več