17.8 C
Šentjur pri Celju
04/10/2023
sentjur.net

Vseslovensko srečanje kmetov na Ponikvi

Slom pri Ponikvi, 12. 10. 2014 – Vseslovensko srečanje kmetov je tradicionalna prireditev, ki jo Kmetijska gozdarska zbornica Slovenije prireja na Slomu, na Ponikvi. Ker je bil blažen Anton Martin Slomšek, zavetnik slovenskih kmetov, kmetijstva in kmetijskega slovstva, rojen na Slomu, vsako leto izberejo prav ta kraj za srečanje kmetov iz vse Slovenije. Tokratno 11. srečanje je potekalo pod sloganom Le iz zvestobe raste blagor in v duhu mednarodnega leta družinskega kmetovanja, kar je bila tudi rdeča nit prireditve.

Srečanje se je pričelo v cerkvi sv. Martina na Ponikvi, kjer je ob 12. uri sveto mašo daroval celjski nadškof dr. Stanislav Lipovšek. Pri maši je sodeloval častni škof Evangeličanske cerkve na Slovenskem mag. Geza Erniša. Mašo so obogatili pevci in pevke Cerkvenega mešanega zbora Ponikva. Slavnostna akademija je potekala pred Slomškovo rojstno hišo na Slomu. Zbralo se je okoli 1.200 kmetov, za vse pa je bilo pokrito prizorišče že kar premajhno. Zbrane kmete pozdravil tudi župan mag. Marko Diaci, ki je povedal, da je zadovoljen, saj se vedno več mladih odloča za življenje in delo na kmetiji. Prisotne na slavnostni akademiji je pozdravil tudi Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije. “Cilj človeka je, da imamo lepe odnose s sosedi, sodelavci in prijatelji ter znanci in to je razlog, zakaj smo danes tukaj,” je povedal Vrisk. Spregovoril je tudi predsednik KGZS Cveto Zupančič. Slavnostna gostja in govornica je bila Anka Lipušček Miklavič, direktorica Mlekarne Planika: “V današnjih časih se zazdi, da je prav zvestoba, ena največjih človeških vrlin, pozabljena. Prav zvestoba pa je ohranjala slovenskega kmeta pokončnega,” je dodala Miklavčičeva. “Družinske kmetije so tiste, ki dajejo državi največjo stabilnost in delujejo tudi v težkih časih,” je pohvalila klenega kmeta slavnostna govornica.

Za kulturno popestritev so poskrbeli ponkovški Podokničarji, vokalna skupina Il divji in drugi. Člani prostovoljnega gasilskega društva Ponikva bodo pripravili golaž in ob pomoči kmečkih žena ter učencev Srednje kmetijske šole Šentjur poskrbeli za pogostitev udeležencev. (Jure Godler)

Sorodne novice

Za presenečenje je poskrbel štajerski slavček

Tjaša Ferlež

Nuška Drašček je navdušila na Slomškovem trgu

Jure Godler

Danes ponoči na udaru Ponikva in Dolga Gora

Tjaša Ferlež

Že 46. tradicionalni pohod po Ponikvi

Tjaša Ferlež

Moč božje besede se skriva v knjigah

Tjaša Ferlež

Hitrostno sestavljanje Rubikove kocke na Ponikvi

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več