23.5 C
Šentjur pri Celju
02/08/2021
sentjur.net

Vseslovensko srečanje kmetov: Naša dela gredo z nami

Ponikva 11.10. 2020 – Preteklo nedeljo je na Slomškovi Ponikvi potekalo že 17. vseslovensko srečanje kmetov. Kot že veleva tradicija, so se kmetje in drugi obiskovalci srečali pri maši v cerkvi sv. Martina na Ponikvi. Letošnje leto je takšno, da so bili organizatorji primorani program prilagoditi, saj so bili s tem vezani tudi na število obiskovalcev, ki je bilo letošnje leto močno okrnjeno le na okroglo številko 50. Vsa navodila s strani države in NIJZ-ja so bila jasno in točno postavljena, vsi pa vemo, da se jih je potrebno še kako dobro držati. Vse vernike so tako povabili k spremljanju svete maše in akademije preko radijske postaje Ognjišče in YouTube kanala, ki je dostopen na spodnjem videoposnetku:

Video posnetek

Sveto mašo je vodil nadškof in metropolit Alojzij Cvikl iz Maribora, sodeloval je evangeličanski škof Leon Novak, sodeloval je domači župnik Alojz Kačičnik. Letošnje geslo srečanja je bilo: »Naša dela gredo z nami«. Temu je bila prilagojena tudi pridiga. Metropolit Alojzij Cvikl je v svoji pridigi povedal: »Če na današnje praznovanje gledamo v Slomškovem duhu, potem smemo reči, da nam pošilja veselo sporočilo o veliki vrednosti vsega, kar pridelamo po naših kmetijah. Zares, še posebej v času koronavirusa, se je še toliko bolj pokazalo, kakšno vrednost ima doma pridelana hrana. Domača hrana ima poseben okus, saj spominja na ljubezen in predanost slovenskega kmeta kmečkemu stanu in vsem nam pričuje o vaši ljubezni do slovenske zemlje.«

Človek in zemlja

Evangeličanski škof mag. Leon Novak pa je v nagovoru poudaril: »Danes se lahko zamislimo o povezanosti ter odvisnosti med človekom in zemljo. Čeprav tehnologija iz dneva v dan napreduje in se vedno znova srečujemo z novimi izzivi ter alternativami, se moramo zavedati, da smo le popotniki na tej zemlji, ki pa imamo od Boga točno določeno nalogo in poslanstvo. To naše poslanstvo zajema tudi odgovoren odnos do njegovega stvarjenja, da smo le oskrbniki nam zaupanih dobrot. Odgovoren odnos in misel na naše otroke in vnuke ter dediščino, ki jim jo bomo zapustili, naj usmerja naše življenje ter delovanje.« 

Zahvala predsednika KGZS

Ob zaključku bogoslužja se je v imenu kmetov zahvalil predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič»Morda smo prav kmetje ohranili vsaj košček spomina na tisto, kar so pripovedovali naši predniki. Izročilo časov pred sodobnimi mediji in skokovitim razvojem medicinske znanosti. Priprošnjo »kuge, lakote in vojske, reši nas, o Gospod,« smo kljub zavedanju sprejemali kot nujen obrazec ostanka časov, ki se ne morejo ponoviti. Aktualna stvarnost nas je vrnila v svet, kjer je možno tudi tisto, kar je že zdavnaj zapustilo zavest večjega dela človeštva. Čas pandemije nam je povrnil spomine prednikov. Nam bo povrnil tudi njihov odnos do življenja, razumevanje dragocenosti, ki jo predstavlja zemlja, spoštovanje življenja? Prihodnost bo prinesla odgovor tudi na ta vprašanja. 

Dovolite, da se ob tem, ko vas zadnjič nagovarjam v vlogi predsednika Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, še enkrat zahvalim za pomoč, podporo in sodelovanje.

‘Naša dela gredo z nami,’ pravi naš zavetnik Anton Martin Slomšek. Vsem skupaj želim dobro pot v nov čas.  V trdnem upanju, da bosta kmečko delo in trud tudi v prihodnje dajala sad, ki bo cenjen in spoštovan. Da bomo v zapletenem stanju, ki ga spremenjene razmere ustvarjajo, znova prepoznali sebe in svojo vlogo v slovenskem prostoru.«

Gostje, ki so sveto mašo naredili še bolj praznično, so bili Kvartet Krt, citrar Tomaž Plahutnik in pevka Joži Kališnik.

Letos akademija kar v cekrvi

Vsako leto je bila tradicija, da romarje, ki se ob srečanju zberejo na Ponikvi in počastijo svojega zavetnika, pot vodi na Slom. Na rojstni kraj blaženega Antona Martina Slomška. A tudi to se je v letošnjem letu spremenilo. Slavnostno akademijo so izvedli kar v župnijski cerkvi po sveti maši. Pogovor na temo Slomškove misli »Naša dela gredo z nami« z msgr. Alojzijem Cviklom je vodil Robert Božič. V njem je nadškof Cvikl spomnil na to, da so Slovenija in njene lepote dar, ki nam je podarjen, in je hkrati tudi izziv, da to ohranimo za kasnejše rodove. Pri tem ima pomembno vlogo prav kmet, saj biti kmet pomeni biti poklican, da opravljaš to poslanstvo, v katerem si neposredno povezan z zemljo in ustvarjanjem. “Na podeželju ljudje še vedno znajo stopiti skupaj in v ospredje postaviti skupno dobro. Prav pomanjkanje tega in zadovoljevanje lastnega ega namesto skupne odgovornosti ter solidarnosti so privedli do bolezni in težav, s katerimi se sedaj soočamo.”

“Tudi sledenje samo tržnemu merilu v kmetijstvu nima prihodnosti, saj se s tem oddaljujemo od zemlje in pristnega stika z naravo. V Sloveniji se tako širi kultura zapiranja, namesto da bi se širila ideja ljubezni, ki je most med ljudmi,”  je opozoril Cvikl in na koncu pozval kmete: »Če boste z veseljem živeli in delali na kmetiji, bodo to čutili tudi mladi in bodo lažje ostali na podeželju. Prav tako jih še bolj vključite v svoje delo in tudi odločevanje o usodi kmetije!« (Tjaša Ferlež, Foto: KGZS.si)

Sorodne novice

Na Ponikvi prejeli Jezusa v srce

Tjaša Ferlež

Po Slomškovi romarski poti

Tjaša Ferlež

Tudi na Ponikvi obeležili dan državnosti

Tjaša Ferlež

Nad Ponikvo že plapola zastava

Tjaša Ferlež

Na Ponikvi dočakali svoj grb in zastavo

Tjaša Ferlež

Dedek Mraz je darila poslal kar po pošti

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več