10.6 C
Šentjur pri Celju
29/10/2020
sentjur.net

Z gasilsko salamo v Vipavsko klet

Komen, 26. oktober 2019 – Člani Prostovoljnega gasilskega društva Ponikva vsako jesen odkrivajo lepote Slovenije. Letos so za strokovno ekskurzijo izbrali severni del Primorske. Zgodaj zjutraj so se izpred gasilskega doma odpravili proti Vipavski dolini, ki je ta čas še posebej lepa. Najprej so se odpeljali do občine Komen, kjer so jih toplo sprejeli tamkajšnji gasilci. Privoščili so si malico, potem pa prisluhnili kratki predstavitvi društva, na koncu pa si ogledali še gasilski dom in opremo. Vsi so se čudili količini in nevarnosti intervencij, saj za to območje velja za eno najbolj izpostavljenih za požare v naravi. Temu primerna pa je tudi opremljenost gasilskega doma, kot tudi opreme samih gasilcev.

Hlad in tema v ozkih rovih

Po ogledu gasilskega doma so se odpeljali v Idrijo. Mesto, znano po čipki in rudniku živega srebra. Pri ogledu turističnega dela rudnika so gasilci spoznali zgodovino razvoja rudnika in težaško delo tamkajšnjih rudarjev. Ogled rudnika je gasilce tako utrudil, da so si zaslužili kosilo. Topel obrok v bližnji gostilni jim je dal novih moči za nadaljevanje poti do Vipavske kleti.

Vipavska klet je ena največjih kleti v Sloveniji. Vinski strokovnjak je gasilcem pred razstavno vitrino predstavil sorte vin in kratko zgodovino kleti. Videli so največji še uporaben lesen sod v Sloveniji, različne cisterne in izredno velike zazidljive cisterne. Kot se za obisk kleti spodobi, so gasilci na koncu preizkusili nekaj sort vina in pojedli svojo gasilsko salamo. Ker se je dan bližal k koncu, so se morali vrniti proti Štajerski. Po poti so se ustavili še v Lukovici, kjer so povečerjali. V poznih urah so se varno pripeljali na Ponikvo. (Tjaša Ferlež, Foto: Bernarda Horvat)

Sorodne novice

Prejeli smo: Shod slepih in slabovidnih žena iz vse Slovenije

Jure Godler

PGD Ponikva: S Ponikve peš na Kebelj

Tjaša Ferlež

Strela zanetila požar na stanovanjski hiši

Tjaša Ferlež

Prehodili pot od Sloma do Nove Cerkve

Tjaša Ferlež

Z donacijo državne sekretarke do novega dezinfektorja

Tjaša Ferlež

Gasilci PGD Ponikva četrti v na državnem tekmovanju

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več