19.6 C
Šentjur pri Celju
20/07/2024
sentjur.net

Za abrahama nov konjeniški center

Blagovna, 6. 9. 2014 – Krajevna skupnost Blagovna je minulo soboto praznovala abrahama, 50-letnico obstoja. Začeli so že popoldan, ko se je okoli 50 pohodnikov odpravilo na tradicionalni pohod okoli krajevne skupnosti. Pohod je bil letos spremenjen, saj se ni zaključil na prostoru Bolnišnice Zima, temveč pri Konjeniškem centru Blagovna. Ob trasi pohoda so ekipam pohodnikov pripravili preverjanje znanja in spretnostne igre ter ob tem zbirali točke. Triurna pot je pohodnike vodila od POŠ Blagovna, mimo Grajskega loga proti ranču Žonta. Pohodniki so nadaljevali pot najprej do Kuharjevega mlina, mimo Cerkve sv. Rozalije do graščine Blagovna, kjer so svojo več kot triurno pot zaključili na prireditvenem prostoru novega konjeniškega centra. Pohod so organizirali člani Turističnega društva Blagovna, sodelovala pa so skoraj vsa lokalna društva – upokojensko, ŠMD, konjeniško, čebelarsko, kulturno društvo ter tudi lokarski gasilci in ŠD Dole. Glavna organizatorica pohoda je bila predsednica TD Blagovna Barbara Kvas Ocvirk.

Abraham Blagovne

Tokratno osrednjo slovesnost so organizatorji pripravili na prostoru čudovitega objekta novega Konjeniškega centra Blagovna. Ker je hitro zmanjkalo parkirnih prostorov, so avtomobile obiskovalci parkirali kar na cesti, ki pa je bila ta čas zaprta. Prireditev so otvorili člani Folklorne skupine Blagovna, ki z ljudskimi plesi z veseljem popestrijo dogodke v krajevni skupnosti. Nadaljevali so s podelitvijo priznanj učencem POŠ Blagovna za njihovo prizadevno delo v šoli. Priznanja, ki sta jih podelila predsednik sveta KS Blagovna Anže Rezar in župan mag. Marko Diaci, so prejeli: Ema Vreže, Ana Marija Kotnik, Lana Rezar, Rebeka Vouk Astojsavljević in Tim Kotar. Za prizadevno prostovoljno delo so prejeli priznanja Matjaž Tisel (ŠD Dole) za aktivno delovanje v ŠD Dole in za organizacijo številnih prireditev društva; ekipa članov A PGD Lokarje za uspehe na gasilskih tekmovanjih in udeležbo na regijskem gasilskem tekmovanju ter Konjeniško društvo Blagovna za rekonstrukcijo propadajoče sušilnice s hlevom v konjeniški center in organizacijo številnih prireditev.

Preko 10.000 prostovoljnih ur

KD Blagovna je bilo ustanovljeno leta 2001 in šteje 43 aktivnih članov društva. Ustanovljeno je bilo z namenom druženja lastnikov in ljubiteljev konj. Velik poudarek pa dajejo na animaciji predšolske in šolske mladine ter ponudbi možnosti vključitve v konjeniški šport. Že od leta 2005 organizirajo tudi tradicionalno žegnanje konj, ki poteka na velikonočni ponedeljek pri cerkvi sv. Primoža in Felicijana. Največji in tudi finančno najzahtevnejši projekt pa je ureditev Konjeniškega centra Blagovna. Na pobudo članov društva ter s posluhom Občine Šentjur je padla odločitev, da se za potrebe društva postavi sodoben konjeniški objekt. “Projektna ocena izvedenega projekta je znašala 360.000 evrov. Ker društvo ni imelo takšnih sredstev, je ostal samo en način za izvedbo projekta – prostovoljno delo. Vloženih je bilo preko 10.000 delovnih ur v štirih letih, nekateri posamezniki pa so izvedli preko 1.300 delovnih ur,” je povedal predsednik društva Viljem Kolar. “Kot predsednik sem ponosen na vas in se vam ob tej priložnosti zahvaljujem,” je dodal ob slavnostnem govoru. Društvo je za ta projekt pridobilo tudi 28.000 evrov sredstev preko razpisa LAS. Objekt ima društvene prostore, sanitarije, dve kopalnici, prostor za opremo, štiri bokse za konje in veliko večnamensko dvorano. S tem ima konjeniško društvo idealne pogoje za nadaljni razvoj svojih dejavnosti.

Predsednik društva Viljem Kolar je podelil najzaslužnejšim simbolna priznanja. Članici društva pa sta presenetili prav njega, ki je najbolj zaslužen za to pridobitev z veliko sliko objekta. Številne prisotne je pozdravil tudi župan mag. Marko Diaci. “Konji so simbol moči in plemenitosti in tudi člani društva so morali biti močni in vztrajni, da so prišli do tega lepega objekta. Morali so znati tudi sodelovati,” je dodal župan. Svojim krajanom pa je čestital tudi predsednik sveta KS Anže Rezar ter dodal, da se pripravlja tudi monografija krajevne skupnosti. Po končani uradni slovestnosti so s simboličnim prerezom traku odprli tudi duri novega objekta.

Do jutranjih ur se je nadaljevalo rajanje ob zvokih Okroglih muzikantov z gostjo večera Nušo Derenda ter županikom Dorijem. (J. G.)


Sorodne novice

Konje na Primožu pri Šentjurju blagoslovili že devetnajstič

Domen Gutsmandl

18. tradicionalni blagoslov konj Konjeniškega društva Blagovna

Danijel Berden

Odvzeli zanemarjene živali na Svetem Štefanu

ViP

Prva seja občinskega sveta v novem mandatu

Jure Godler

Miklavž razveseljeval otroke tudi na Blagovni

Jure Godler

Furmani in jahači na konjeniškem pohodu

Milenka Blažević
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več