11.1 C
Šentjur pri Celju
22/02/2024
sentjur.net

Za zaključek TLK nova razstava na Kocki

Šentjur, 29. 5. 2022 – Teden ljubiteljske kulture (TLK) je vseslovenska akcija namenjena podpori ustvarjalcev in promociji ljubiteljske kulture. Projekt je zasnovan po zgledu podobnih projektov v evropskih državah, kjer opozarjajo na pomen, kakovost in množičnost ljubiteljskega ustvarjanja. V tednu od 20. do 29. maja so se odvile številne prireditve, katerim se je pridružil tudi Šentjur.

Čeprav so zaključek TLK bil predviden na Svetinovem vrtu, so ga bili primorani organizatorji Zveza kulturnih društev Šentjur in JSKD izpostava Šentjur premakniti na bolj suh prostor, saj je dogodek na prostem pokvarilo celodnevno deževje. Zato so se ljubiteljski kulturniki preselili v mansardo Centra kulture Gustav. Uvodoma je zbrane pozdravila Marija Rataj predsednica ZKD Šentjur. Poudarila je da je razstavni projekt Kocka naletele na pozitivne odmeve, saj se lahko na njej predstavijo tako pomembni dogodki in ustvarjalci. Vodja izpostave JSKD Anita Koleša pa je poudarila, da je Center kulture Gustav tisto stiščiče vseh umetnosti, saj v teh prostorih vadijo številna ljubiteljska društva, do jeseni pa je tukaj tudi del dislociranih enot Glasbene šole Šentjur, ki pa se bodo drugo šolsko leto preselile v nove prostore v Zgornji trg.

Mladi grafični oblikovalec in ilustrator

Tokrat so skrbniki Kocke prostor namenili grafičnemu oblikovalcu in ilustratorju Primožu Pečarju. Pogovor z njim je vodila ilustratorka Kvirina Martina Zupanc. Kreativno ustvarjanje je Pečar začel z izdelavo plakatov za prireditve v sebi pa goji še eno strast – ljubezen do glasbe. Obe umetnosti uporablja izmenjajoče. Naslov razstave na Kocki se imenuje Od ust do ust. Tokrat so na Kocki predstavljene tri šentjurske zgodbe in legende – sv. Jurij z zmajem, ki bivata v sožitju, zgodba o deklici Črnolica in Rifnik, kjer bi za solsticij posijalo sonce na točno določeno mesto, kjer so žrtovali device.

Za kulturni podaljšek otvoritve razstave pa sta poskrbela člana skupine Zajtrk Laura Krajnc in Sven Horvat. Z violino in kitaro sta predstavila nekaj svojih avtorskih pesmi. Besedila teh pa so bila po večini hudomušna, ponekod celo aktivistična. Po končanem koncertu so organizatorji zbrane poslušalce še pogostili. (Jure Godler)

Sorodne novice

V Gorici pri Slivnici so se srečali predstavniki LAS-ov

Jure Godler

Predstavili Kulturno z(a)vezo in decembrsko dogajanje

Jure Godler

Likovnice UTŽO v poklonu na Edvarda Ravnikarja

Jure Godler

KUL bazar je bil kul

Jure Godler

Barbara Gradič Oset na čelu kulturnikov

Jure Godler

Pesem nas je ohranila, pesmi hvala

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več