-6.1 C
Šentjur pri Celju
17/01/2021
sentjur.net

Zagorelo v Alpos Metalurgiji

Šentjur, 10. maj 2019 – Sobotno jutro so pretresle sirene gasilskih avtomobilov, ki so hiteli na požar v industrijski coni, kjer je zagorelo v novem objektu Alpos Metalurgija. Na pomoč so hiteli gasilci PGD Šentjur, PGD Lokarje in PGD Slivnica pri Celju. Seveda je bilo kmalu vsem jasno, da je šlo za vajo, ki so jo organizirali šentjurski gasilci in sodi v letni plan operativnega dela društva. Gasilci so morali pogasiti požar v ogromni proizvodni hali, kjer je zagorelo iz neznanega vzroka. Zaposleni, ki je skušal sam pogasiti požar, temu ni bil kos in je bil ujet v prostoru, polnem dima in ognja.

Gasilci, ki so prispeli na mesto vaje, so se razdelili v dve skupini. Prva je začela z gašenjem in reševanjem v prostoru, druga pa je skrbela za varnost in podporo. Dvojice gasilcev, ki so vstopile v močno zadimjen prostor, so upoštevale vse napotke za varno gašenje. Soočili so se tudi s težavo, saj so morali zaradi izredno dolgih povezav z vodo za gašenje razpeljali skoraj 250 metrov gasilskih cevi. Poleg tega pa so bili omejeni s časom, saj jim je zraka v jeklenki hitro zmanjkovalo. Napadalne ekipe so uspešno rešile poškodovance in požar uspešno najprej lokalizirale, nato pa še pogasile.

Pridobivali izkušnje

Ponesrečence so predali ekipi prve pomoči Rdečega križa Šentjur, ki je ponesrečence oskrbela in pripravila za transport z rešilnim avtomobilom. V požarni vaji so svojo priložnost dobili predvsem mlajši gasilci, ki bodo v prihodnje tvorili jedro operativnih gasilcev. Ti so v gašenju požara pridobili ustrezne izkušnje, ki jim bodo pomagale pri gašenju pravih požarov. Za konec je vse sodelujoče v proizvodni hali pozdravil Aca Dimitrijević, direktor obrata, ter jim razkazal delo, s katerim se ukvarjajo. “Zahvalil bi se vam, ker ste izpeljali to vajo pri nas v Alpos Metalurgiji. Vsem bi želel, da imate samo vaje in ne pravih intervencij,” se je pošalil direktor. Dodal je, da se počutijo varne, ker ima občina gasilce, ki bodo vedno priskočili na pomoč, če bo to potrebno.

V gasilski vaji je sodelovalo 35 članov enot in pet zaposlenih. Gasilci so se na prizorišče pripeljali s šestimi gasilskimi vozili. Vodja vaje je bil poveljnik šentjurskih gasilcev Danilo Matoš. “Vaja je bila uspešna in z ocenjevalcem vaje sva bila z videnim zadovoljna, v analizi vaje v gasilskem domu, pa bova podala še pripombe,” je povedal Jože Gradič, pomočnik poveljnika Gasilske zveze Šentjur za IDA in vodja inštruktorjev.

(Jure Godler)

Sorodne novice

Strela zanetila požar na stanovanjski hiši

Tjaša Ferlež

Stanovanjski požar v Ostrožnem terjal življenje

Jure Godler

V Primožu ponovno zagorelo na istem mestu

Tjaša Ferlež

Štab CZ Šentjur: brez izjem upoštevajte prepoved kurjenja v naravi!!!

ViP

Zagorelo v gozdu na Primožu pri Šentjurju

Jure Godler

Zagorelo na šentjurski bencinski črpalki

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več