6.7 C
Šentjur pri Celju
24/04/2024
sentjur.net

Zapeli in zaigrali ob visokem jubileju Avsenikove glasbe

Gorica pri Slivnici, 19. marec 2023 – Letos mineva 70 let od začetka Avsenikove glasbe. Slavna brata Slavko Avsenik in Vilko Ovsenik sta s povsem svojstveno glasbeno zvrstjo pred sedmimi desetletji povzročila poseben preporod slovenske glasbe.

Narodnozabavna glasba je dandanes eden od simbolov slovenske kulture in tako vseprisotna v družbenem dogajanju. Po državi se letos tako vrstijo številni koncerti, ki obeležujejo visoko obletnico Avsenikove glasbe, tako je bilo tudi minulo nedeljo v kulturnem domu v Gorici pri Slivnici. Koncert Zapoj in zaigraj je pripravil poznavalec Avsenikove zapuščine in vodja ansambla Mitja kvintet Mitja Mastnak iz Loke pri Žusmu.

Tekom svoje glasbene kariere je dodobra raziskal delo in življenje bratov Slavka in Vilka, med drugim tudi vodil Glasbeno šolo Avsenik, na temo Avsenikov pa tudi diplomiral. “Slovenijo so ponesli v svet, ko država za to še ni vedela,” je Mastnak dejal na odru in dodal: “Leta 1973 so posneli Slovenija, od kod lepote tvoje in imeli ob tem koncert v Hali Tivoli šest tisoč poslušalcev. Takratna oblast bi jih lahko pospremila z odra.” Kar nekaj zanimivosti iz življenja začetnikov narodnozabavne glasbe je pripravil tudi povezovalec Franci Ribič.

Ob Avseniku tudi Slak

Koncertni sestav Mitja Kvinteta in ansambla Glas je zaigral mnoge uspešnice, v polni dvorani pa so zazvenele tudi melodije, ki tudi mnogim ljubiteljem narodnozabavne glasbe niso tako poznane. Mastnak je v program nedeljskega koncerta vpletel tudi mnoge skladbe Avsenikovega sodobnika Lojzeta Slaka, pri katerih je večkrat pritegnila tudi publika.

Na odru so se izvajalcem pridružili tudi mladi muzikantje, ki so še na začetku svoje glasbene poti. Nastopila sta brata Florjan in Primož Slatinek, katerih mentor je Robi Novak, ter domačin Miha Mastnak s Slivnice. Mladi talenti so več kot dokazali, da ima zapuščina Avsenika in Slaka dobro zaslombo tudi med mlajšo generacijo. Posebno se je to sicer izkazalo v zadnjem desetletju, tudi z vznikom mnogih mladih ansamblov.

Koncert v Gorici pri Slivnici je bil tako pravcat pregled biserov glasbe Avsenika in Slaka, tudi z bogatim vpogledom v življenje in osebnost slavnih bratov iz Begunj.

Sorodne novice

Dotaknili so se Avsenikove glasbe in njegovega življenja

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več