15.6 C
Šentjur pri Celju
24/10/2020
sentjur.net

Zapeli na XXIX. območnem srečanju zborov

Šentjur, 26. 4. 2019 – Šentjurčani smo zapisani glasbi, že od naših rojakov Ipavcev dalje. Da nam je tudi petje v krvi, dokazujejo številni pevski sestavi, ki delujejo v naši občini, kot tudi že 29. Šentjurjeva revija odraslih pevskih zborov. Organizator koncerta je že vsa leta JSKD območna izpostava Šentjur, ki jo vodi Anita Koleša. Šentjurska izpostava letošnje leto praznuje 20. obletnico pričetka delovanja, za kar ji je Mestna skupnost Šentjur letos podelila tudi Listino mesta Šentjur. Tokrat pa je prišlo do spremembe strokovnega sodelavca revije, saj je namesto iz objektivnih razlogov odsotne Bernarde Preložnik Kink, vabilo k sodelovanju sprejel zborovodja, predavatelj in organist Gregor Klančič. Njegova naloga na reviji je bila, da zborovodjem poda strokovno oceno in tiste najboljše uvrsti na regijski ali državni nivo tekmovanja.

Na odru Ipavčevega kulturnega centra Šentjur je ponovno odmevala pesem. “Njihovo znanje, razpon glasu, upetost in uigranost je predstavilo kar deset pevskih sestavov, kot običajno združenih lokacijsko ali razdruženih po spolu ter z daljšim in nekateri s krajšim stažem,” je uvodoma duhovito opisal nastopajoče Luka Žerjav, ki je prireditev moderiral. Vse zbore pa nedvomno druži ljubezen do petja in skrb za ohranjanje bogate slovenske zborovske tradicije. Svoje napovedi vseh nastopajočih pa je oplemenitil z bolj ali manj znanimi pregovori o glasbi. Vsi nastopajoči so se morali držati tudi pravil revije in predstaviti eno ljudsko pesem ali priredbo, umetno pesem slovenskega avtorja ter pesem po izbiri.

Zapeli so MePZ Društva Zgornji trg, ki jih vodi Andrej Fišer, solo točko pa je zapel Franc Pevec, ŽePZ skladateljev Ipavcev Šentjur z zborovodkinjo Mojco Volavšek, MoPZ Dramlje s temperamentnim zborovodjem Matevžem Goršičem, MePZ Sv. Jakob zborovodkinje Alje Zidar, MoPZ Planina pri Sevnici pod vodstvom Mateja Romiha, ŽePZ Dramlje z novo zborovodkinjo Anjo Zdolšek, MoPZ skladateljev Ipavcev Šentjur z zborovodkinjo Valentino Černe, MePZ Sonce pod vodstvom Andreje Ocvirk, ŽePZ KD Glasovir Simone Zdolšek in nazadnje še MePZ Zarja Šentvid pri Planini, ki jih vodi Matevž Pušnik. Solisti pri Zarji pa so bili Matic Vertačnik in Anna-Marie Frank. Vsi nastopajoči so pokazali veliko pevskega znanja in usklajenosti, vendar jih je letos veliko poseglo po “železnem” repertoarju, ki smo ga že slišali na prejšnjih revijah.

(Jure Godler)

Sorodne novice

Matic Romih: »Namesto besed uporabljam melodijo.«

Jure Godler

Jezerniki ustvarili križišče štirih edinstvenih poti

Jure Godler

S cerkvenega obzidja prekinili kulturni post

Jure Godler

Prejeli smo: Korona odnesla tudi jubilejno pevsko revijo

Jure Godler

#koronaintervju št. 6: Anita Koleša, vodja JSKD OI Šentjur

ViP

Prejeli smo: Razstavili reprodukcije akvarelov Šentjurja

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več