22.6 C
Šentjur pri Celju
25/05/2024
sentjur.net

Zarja na Naši pesmi osvojila srebrno plaketo

Maribor, 20. 4. 2024 – Naša pesem je slovensko največje zborovsko tekmovanje, kjer se predstavi elitna družba pevskih sestavov. Tudi tokrat so ga organizatorji Javnega sklada RS za kulturo izvedli v Unionski dvorani v Mariboru. Tokratno tekmovanje je bilo že 28. zapored, izvaja pa se vsako drugo leto. Na Našo pesem se uvrstijo zbori, ki so briljirali na regijskih srečanjih pevskih zborov. Tokrat se jih je na mariborskem odru zbralo 20 nastopajočih na petih ločenih tekmovanjih – po štiri zbori na tekmovanje. Absolutni zmagovalec je bil Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani z dirigentko Rahelo Durič.

Na naši pesmi 2024 pa smo tudi Šentjurčani imeli svojega predstavnika. Rdeče-zeleno-belo barvo so zastopali pevci Mešanega pevskega zbora Zarja Šentvid pri Planini. Zbor vodi Matevž Pušnik. Njihov nastop, kot tudi druge nastope pa je pozorno spremljala petčlanska komisija vrhunskih slovenskih in mednarodnih glasbenikov. Urša Lah Rasmussen, Tadeja Vulc in Primož Kerštanj iz Slovenije, ter Esteban Urzelai iz Španije in Aira Birzina iz Latvije. Tokratna revija pa se lahko pohvali s velikim številom debitantov, ki so prvič nastopili na Naši pesmi, a planinski zbor ni med njimi, saj so na tem tekmovanju že nastopili. Zarja se je odlično odrezala in s svojim programom navdušila.

Predstavila se je s skladbami Si tibi gratia, si sapientia formaque detur, Jakobusa Handi Gallusa, Deutsche volkslieder Johannes Brahmsa, Zarja Damjana Močnika in Polka je ukazana, Ubaid Vrabca. Izstopala je tudi skladba In paradisum, domačega vrhunskega skladatelja in pevca pri MePZ Zarja, Matica Romiha. Pet zapetih sklad je komisija ocenila in jim podelila srebrno plaketo, ki je tudi izenačenje največjega uspeha katerega koli šentjurskega zbora na tem priznanem tekmovanju. Naj še izpostavimo, da je njihov zborovodja Matevž Pušnik, nastopil na naši pesmi še z enim zborom – Akademskim pevskim zboromo Karel Destovnik – Kajuh iz Celja ter z njim dosegel zlato priznanje. Med pevci nekaterih zborov pa je bilo opaziti tudi nekaj pevcev, ki so doma iz Šentjurja – v zgoraj omenjenem zboru iz Celja ter Pevskem zboru Veterinarske fakultete Phrenicus, ki so dosegli srebrno plaketo. (Jure Godler)

Sorodne novice

Večer posvečen pesniku Karlu Destovniku Kajuhu

Jure Godler

Revija odraslih pevskih zborov vstopa v četrto desetletje

Jure Godler

Letni koncert zbora v senci priznanja zborovodji

Jure Godler

Po dveh letih znova peli na 30. reviji pevskih zborov

Jure Godler

Zarja ponovila šentjurski največji pevski uspeh

Jure Godler

Zvok Zarjine pesmi preplavil Planino

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več