5.5 C
Šentjur pri Celju
02/12/2023
sentjur.net

Zasadili potomko najstarejše trte

Gorica pri Slivnici, 4. 5. 2014 – Preša sama ne more stati brez bližine vinske trte, so bili soglasni člani Društva vinogradnikov sveti Urban. Zato so se prvo majsko nedeljo, ob svoji deseti obletnici delovanja, odločili, da okrasno staro prešo, ki stoji na slivniškem krožišču, obogatijo tudi z vinorodno trto. Pobudnik za to, da danes krožišče krasi preša, je Martin Ozis. Zato so se vinogradniki namesto k sveti maši z lopatami podali na najlepše krožišče v Sloveniji. V pomoč so jim priskočili tudi člani Društva sv. Helena. Vodenje prireditve je prevzel slivniški Šentjurčan, glasbenik Davor Pušnik. Predsednik vinogradnikov sv. Urban, Martin Cmok, je priznal, da so se odločili polepšati ta del kraja. Zaradi doline so predlagali, da zasadijo poleg potomke najstarejše trte – mariborske modre kavčine – še renski rizling in trto gameja (Gamay).

“Zelo sem zadovoljen, kakšno kakovost vin pridelujemo tukaj, kar lahko dokažemo na ocenjevanju vin,” je pohvalil vinorodni okoliš Cmok. Prav tako ni skrival navdušenja nad pridobitvijo potomke najstarejše trte, saj se cepiči dobijo zelo redko. Prisotne je pozdravil tudi predsednik sveta KS Slivnica pri Celju, Vladimir Artnak, ter poudaril, da se v svetu KS zavedajo, da je ravno turizem prihodnost teh krajev, skupaj s Slivniškim jezerom in vinorodnimi področji pri nas.

Najstarejša trta

Cepič modre kavčine je na prireditev prinesel predsednik Vinogradniškega društva Šentjur, Jurij Malovrh. “Po posredovanju Mariborskega mestnega viničarja, Staneta Kocutarja, smo uspeli pridobiti cepič modre kavčine, kar je zapisano tudi v uradni listini Ministrstva za kmetijstvo,” je povedal Malovrh in prebral poleg cepiča pridobljeno listino, ki jo bodo domači vinogradniki zagotovo uokvirili. Modra kavčina, ki je stara preko 450 let, je uradno priznana kot najstarejša vinska trta na svetu, mnogi jo poznajo tudi po imenu žametovka in je v Posavju tudi uradna sestavina cvička.

Veliko zbranih je prijelo za lopato in “pristopili so vsak k svoji luknji”, kot je šaljivo pokomentiral dogodek Davor Pušnik. Seveda je bilo pred tem cepiče potrebno pomočiti v “gnojevko”, da trta bolje raste. Poleg cepiča modre kavčine so v zaprti steklenici zakopali za zanamce tudi spominsko listino, ki jo je prebral Janko Cerkvenik. Novi skrbnik vinske trte na krožišču bo Stanko Lesjak.

Ob zvokih frajtonarice, ki jo je spretno vihtel znani glasbenik, Jože Bohorč, so v zelo kratkem času posadili cepiče, saj kot pravi pregovor, v slogi je moč. Enega je posadila tudi vinska kraljica Valerija Tanjšek. Po vsakem delu se prileže tudi kapljica rujnega in malica, za kar so poskrbeli vinogradniki sv. Urbana. (J. G.)

Sorodne novice

Borut Pahor, bivši predsednik, kmalu na trgu dela

Jure Godler

Potrgali so šentjursko žametovko

Jure Godler

V soboto mladina, v nedeljo člani, članice in starejši gasilci

Tjaša Ferlež

Zbirali sredstva za kalobške orgle

Jure Godler

Razglasili najboljša vina, salame in kruh ter prisluhnili glasbi

Tjaša Ferlež

Tudi na krožišču obrezali potomko trte

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več