17.2 C
Šentjur pri Celju
24/05/2024
sentjur.net

Zbirali sredstva za kalobške orgle

Gorica pri Slivnici, 26. 5. 2023 – Župnija Kalobje potrebuje nove orgle. Na to so pred kratkim opozorili tudi Kalobški smehotreleki, ki so se za ta namen sestali, pripravili gledališko komično predstavo in jo kar nekajkrat postavili na oder pred občinstvom. Zbrana sredstva od vstopnine so namenili kalobški župniji za nakup novih orgel. Žal pa zbranih sredstev še ni bilo dovolj, zato so pobudniki za nakup novih orgel s Kalobja znova pljunili v roke. Tokrat so v največji kulturni dvorani na Šentjurskem – v Gorici pri Slivnici – pripravili dobrodelni koncert, ki so ga poimenovali Povrnimo orglam zven.

Nepogrešljive orgle

“Orgle so zares eden najbolj nepogrešljivih sestavnih delov cerkva in verjetno bi kar hitro opazili, če bi jih ne bilo,” je uvodoma pred nabito polno dvorano kulturnega doma povedal domačin in moderator koncerta Vid Palčnik. Stare orgle na Kalobju so bile izdelane leta 1849, v več kot 150-ih letih uporabe pa so odslužile svojemu namenu. Župljani so zdaj obnovili kor, kmalu pa bodo na njem še čisto nove orgle, izdelane v orglarski delavnici Sodin – Černe. 

Tokrat so organizatorji pripravili dobrodelni glasbeni koncert, na katerem so nastopili tisti, ki so z Župnijo Kalobje povezani na različne načine. Palčnik je uvodoma še povedal znani izrek “kdor poje – dvakrat moli,” in hudomušno dodal, da tudi glasbeniki prvonastopajočega – ansambla Petka – velikokrat po sobotnem nastopu prespijo nedeljsko mašo. Petka pa je dobrodelni koncert otvorila kar z najbolj znano slovensko Na Golici in že na samem začetku privabila dobre odzive občinstva. Člani ansambla so izdali že tri zgoščenke in bili na domala vseh večjih koncertih številnih narodno zabavnih ansamblov. Med največje uspehe si štejejo dejstvo, da je njihova glasba že dodobra vsidrana v zakladnico narodno-zabavnih skladb, avtor njihove glasbe pa je klarinetist in vodja ansambla Matjaž Vodišek. 

Novi kvartet

V naših krajih je tudi večglasno petje zelo priljubljeno. Kvartet Kolar je mlada zasedba, ki se je združila v želji po sobivanju med tremi glasbenimi svetovi: slovensko ljudsko, cerkveno in umetno pesmijo. Združila sta se bratranca, zraven povabila še svoji izvoljenki, zelo pomemben del predstavljata še hči ene in sin druge polovice zasedbe in izkazali so se z usklajenim petjem.

Ravno z uglašenim večglasnim petjem pa se ponašajo tudi člani ansambla Pik. Člani ansambla so se udeležili že številnih festivalskih srečanj in osvajali nagrade. Med drugim tudi na festivalih Graška gora in Vurberk ter na Števerjanu. Bili so tudi absolutni zmagovalci tekmovanja ‘Pokaži, kaj znaš’ v Dobju. Njihova posebnost je ohranjanje izročila tiste prave narodno-zabavne glasbe z ljudskim pridihom, značilnim za naše območje. 

Kot naslednji so nastopili tudi člani zasedbe Peter Prohart tria, kjer igra kontrabas tudi Janez Krevel. Peter Prohart Trio, ki ga – naključje – vodi Peter Prohart, se trenutno intenzivno pripravlja na nastopa na festivalih Vurberk in Števerjan. Hkrati v studiu Bejsmen nastaja njihov drugi album, ki ga bodo v samozaložbi izdali letos jeseni. 

Koncert zaokrožili še Jakobčani

Kot zadnji nastopajoči so zapeli še člani Vokalne skupine Jakobčani. Ta je nastala, ko so fantje na vajah Mešanega pevskega zbora sv. Jakob ugotovili, da znajo zapeti tudi brez lepših polovic, kar jih je vodilo do ustanovitve skupine. Pevce vodi Luka Černe. Organizatorji so se na koncu koncerta zahvalili še Krajevni skupnosti Gorica pri Slivnici in Prostovoljnemu gasilskemu društvu Slivnica pri Celju, predvsem vsem gostom na odru, ki so se v dobrodelni namen odpovedali honorarju. (Jure Godler)

Sorodne novice

Člane Ansambla Pik zanima “Tvoj naslov”

Jure Godler

Jubilejni koncert ponovili še v Gorici pri Slivnici

Tjaša Ferlež

Piki zapeli (v) novi dvorani

Jure Godler

Borut Pahor, bivši predsednik, kmalu na trgu dela

Jure Godler

Ansambel Pik v velikem slogu slavil na Števerjanu

ViP

V soboto mladina, v nedeljo člani, članice in starejši gasilci

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več