25.3 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Zborovali gasilci PGD Slivnica pri Celju

Slivnica pri Celju, 26. 3. 2022 – Zborovali so tudi gasilci prostovoljnega gasilskega društva Slivnica pri Celju. Poleg vseh preprek, ki jim jih je povzročalo leto 2020, so kljub omejitvam naredili en korak naprej in leto 2021 obeležili kot boljše, a si kljub vsemu želijo da se življenje ponovno vrne v normalo.

Prvi je zbrane pozdravil predsednik PGD Slivnica pri Celju Milenko Tanšek in prebral svoje poročilo. Društvo si je v preteklem letu zadalo kar nekaj nalog, ki so jih v letošnjem letu uspešno izvedli. Žal jim ni uspelo izvesti vse, za kar se bodo trudili, da jih letos uresničijo. Kljub strogim ukrepom so bili dejavni na področju požarne varnosti, saj je društvo pomagalo na intervencija, pomagali so pri boju proti zahrbtni bolezni covid-19, zaradi katere se je življenje zelo spremenilo. Konec meseca aprila, so že tradicionalno poskrbeli in v domačem kraju postavili mlaj ter priskočili na pomoč pri čiščenju okolice po domačem kraju in vaški skupnosti.

Veliko časa so namenili mladini v društvu, saj so se z njimi udeleževali tekmovanj. V mesecu juniju, so bili organizatorji občinskega tekmovanja Gasilske zveze Šentjur.  V mesecu novembru pa so postavili spominsko obeležje vsem preminulim gasilkam in gasilcem v njihovem društvu. Ker so razmere v državi preprečile gasilski izlet, so slivniški gasilci prepričani, da jim bo izlet v letošnjem letu uspelo izpeljati. Za konec leta pa so svoje krajane obiskali z gasilskimi koledarji in jim ob enem zaželeli lepe praznike.

Vedno več naravnih nesreč

Z operativnim poročilom pa je besedo dobil poveljnik društva Andrej Kavčič. Gasilci so na pomoč priskočili šestkrat. Največ so imeli opravka z vetrolomi, požarom v kurilnici, poplavami meteornih voda v centru Gorice pri Slivnici, nudili so tehnično pomoč pri odpiranja avtomobila, priskočili so na pomoč nezavestnemu pohodniku v gozdu, katerega jim žal ni uspelo rešiti …

Vse ostale intervencije pa so priskočili na pomoč sosednjim društvom. Poveljnik pri tem opozarja, da so nesreče predvsem človeški faktor ali pa tehnične pomanjkljivosti na objektih. Vse več pa se gasilci soočajo tudi z naravnimi nesrečami. V mesecu oktobru so izvedli operativno vajo na domačiji Mastnak. V društvu pa je bila zelo pridna in delavna tudi mladina gasilskega društva Slivnica.

V začetku leta 2021 so se udeležili virtualnega kviza gasilske mladine, kjer so  izvedeli ogromno novega, predvsem pa so svoje znanje lahko pokazali samostojno ali skupinsko. V mesecu juniju so se udeležili gasilskega tekmovanja na domačem terenu, ki ga je organizirala Gasilska zveza Šentjur. V jesenskem času, pa so se pomerili še v orientaciji, kjer so dosegli dve odlični drugi mesti in eno tretje mesto.

Plani so postavljeni

Kot vsa leta poprej, si gasilci tudi letos želijo, da bi lahko izvedli  Florjanovo mašo, dolgo pričakovan izlet, gasilski furež in še nekaj gradbenih del, ki so potrebna pri samem gasilskem domu. Seveda pa si želijo, da bi se njihovi člani še naprej izobraževali in pridobivali gasilska znanja. Za konec pa so besedo dobili tudi gostje. Najprej je spregovoril namestnik predsednika GZ Šentjur Uroš Siter ki je dobitnikom priznanj in napredovanj najprej čestital in v nadaljevanju zbranim predstavil nekaj aktivnosti in dogajanje v letu 2022. Zbrane pa je pozdravil tudi predsednik GZ Slovenije Janko Cerkvenik, ki je ob enem tudi član gasilskega društva Slivnica pri Celju. Tudi on je predstavil spremembe zakonov, ki so trenutno v teku in zbrane povabil na gasilsko olimpijado, ki bo v Celju potekala v mesecu juliju. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Vedno pripravljeni, da priskočijo na pomoč

Jure Godler

PGD Kalobje: Mladi so pravi ponos našega društva

Jure Godler

Gasilci so kolesje družabnega dogajanja na Prevorju

Jure Godler

Pred PGD Loka pri Žusmu je jubilejno leto

Tjaša Ferlež

V društvu deluje kar 36 programov

Jure Godler

Zborovali kozjanski furmani iz Šentjurja

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več