-3.6 C
Šentjur pri Celju
30/01/2023
sentjur.net

Zborovali kozjanski furmani iz Šentjurja

Gorica pri Slivnici, 19. 3. 2022 – V soboto, 19. marca 2022, so se na svojem rednem letnem občnem zboru sestali člani Konjerejskega društva Šentjur. Pogledali so dogajanje za preteklo leto ter se s pogledi že ozrli v tekoče leto. Društvo združuje rejce hladnokrvne pasme konj in njihove ljubitelje. Njihovo delo usmerjajo k aktivnosti, da bi izboljšali rejo konj na kmetijah. Pri tem gre predvsem za vzrejo kvalitetnih živali, s poudarkom na pravilni prehrani in dobri negi ter oskrbi konj.

Skozi aktivnosti posameznih članov se trudijo s šolanjem konj, predvsem v smislu, da bodo ti konji usposobljeni za delo in vožnjo pri nastopanju na raznih prireditvah in konjeniških povorkah. V program dejavnosti vključujemo tudi ohranjanje stare opreme, vozov, delovnih strojev in naprav, s katerimi so kmetje nekdaj s konji opravljali kmečka dela. Za muzejsko zbirko so zelo hvaležni članu Ivanu Korenjaku iz Dramelj.

Eden od ciljev društva je tudi povezovanje med enakimi društvi v naši bližnji okolici in tudi širše. To povezovanje in druženja dajejo tople medčloveške odnose, pristno tovarištvo, kar je v današnjem času še kako pomembno. Tudi delovanje samega društva je okrnila pandemija, vendar se niso dali. Družili so se na konjenicah, lahko bi rekli včasih tudi ilegalno. Upravni odbor se je skoraj redno mesečno sestajal, ocenjevali so situacijo glede možnosti delovanja.

Odpovedali blagoslov konj

Takoj, ko so predpisi dovolili, so 19. junija organizirali furmansko konjenico s štartom v Gorici pri Slivnici. Pot jih je vodila po stranskih poteh skozi Drobinsko, Grobelce, Ločnec, Rakitovec, skozi Tratno nazaj v Gorico, kjer so imeli zaključek. “Bilo nas je okrog 60 dobrovoljnih in veselih ljudi,” so dodali na zboru.

Drug dogodek, ki je že tradicionalen in ga organizirajo vsako leto, je »žegnanje« konj. Izpeljali so prijavo na upravni enoti, pridobili zdravstveno, gasilsko in še kakšno soglasje. Žal so bili takrat pogoji zelo omejeni in bi morali sami izvajati kontrolo PCT-potrdil. To kontrolo PCT-potrdil za sodelujoče in obiskovalce je bilo skoraj nemogoče izvesti, zato so morali dati objavo, da blagoslov konj žal odpade.

Njihovi člani so se z vpregami udeležili konjenic in srečanj, na katere so bili vabljeni. Nikjer ni ocenjeno, koliko ur dela je potrebnih, da se udeležiš s konji prireditve – to vključuje številne ure treninga, kvalitetno hrano, čiščenje živali, priprava vozov, vpreganje živali …  »Poročilo bi zaključil z željo, da nas druži prijateljstvo, da ohranjamo medsebojno sodelovanje, strpnost, da širimo dobro voljo in z optimizmom gledamo na prihodnost.«

Udeležili so se tudi gostje

So se pa prireditve udeležili tudi povabljeni gostje. Župan Občine Šentjur Mag. Marko Diaci, ki je poudaril pomen sodelovanja in ohranjanja starih običajev in navad, ki so jih pred nami imeli naši predniki, ko traktorjev še niso poznali. Poleg župana pa so bili med gosti tudi Konjeniško društvo Sveti Štefan, Konjeniško društvo Šmarje, Konjeniško društvo Vrh nad Laškim, Društvo prijateljev Martin Krpan Bloke, Društvo prijateljev konj Višnja gora, Konjerejsko društvo Velike Lašče, Veterina Jagodič in Marko Šraml – župnik. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Poseben ponos društva je njihova mladina

Tjaša Ferlež

Poleg dela so si znali vzeti tudi čas za sprostitev

Tjaša Ferlež

Furmani in jahači na konjeniškem pohodu

Milenka Blažević

Zborovali v društvu Izviri Dobrina

Jure Godler

Vedno pripravljeni, da priskočijo na pomoč

Jure Godler

PGD Kalobje: Mladi so pravi ponos našega društva

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več