25.3 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Že 13. Salamijada na Ponikvi

Ponikva, 23.4.2022 – Turistično olepševalno društvo Ponikva je organiziralo že 13. Salamijado, ki je že tretje leto potekala v Kulturnem domu Ponikva. Odziv je bil zelo dober, zato pa je bila težja naloga komisije, ki je morala okušati in pod drobnogled vzeti šestindvajset salam.

V letošnjem letu so uvedli tudi novost, in sicer salame niso ocenjevali samo domači ocenjevalci, ampak tudi šestčlanska komisija po pravilih Zveze salamarjev Slovenije. Dva člana, Silvo Matko in Stanko Mastnak, sta bila iz domačega okolja, štirje pa iz Zveze društev salamarjev Slovenije, in sicer Braco Miroševič, Jože Tratenšek, Jože Zorenč in Dejan Kokot.

Prave kmečke salame

Komisija je salame točkovala in na podlagi seštevka podala oceno. Pri vsaki salami so ocenjevali vonj, teksturo, izgled (notranji in zunanji) in okus. Na prireditvi je o ocenjevanju spregovoril tudi ocenjevalec Dejan Kokot, ki je predstavljene salame pohvalil in dodal: »Vsaka salama je po svoje okusna. Kar se tiče kvalitete salam, lahko rečem da so tukaj tiste prave kmečke salame. Vsi ljubiteljski izdelovalci so se izjemno potrudili in z gotovostjo lahko trdite da je za vsakega prava in najboljša njegova salama«.

Vsi, ki so svojo salamo prinesli na ocenjevanje so v spomin prejeli lesen obesek za ključe in diplomo za sodelovanje. Seveda pa se že po stari navadi nagradi prva tri mesta najboljše ocenjenih salam. Tretje mesto Jernej Vovk, drugo mesto Jani Žnidar in prvo mesto Toni Podkrajšek. Nagrajenci so poleg plakete dobili tudi praktično nagrado. Zbrani v kulturnem domu so se ob rujni kapljici, pokušanju salam in zvokih glasbe družili še dolgo. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Vrtec Šentjur: Da bo varen vsak nov dan!

Jure Godler

Prvo obhajilo na Ponikvi

Tjaša Ferlež

»Pogosto majhna reč veliko velja«

Tjaša Ferlež

Mlaj so postavili na star način

Jure Godler

Slomškovi večeri: “Ta otrok bo živel!”

Tjaša Ferlež

Teden Karitas zaključili na Ponikvi

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več