9.2 C
Šentjur pri Celju
31/10/2020
sentjur.net

Že 15. blagoslov konj na Primožu

Primož, 22. 4. 2019 – Na velikonočni ponedeljek je pred cerkvijo sv. Primoža in Felicijana pri Šentjurju že po tradiciji živahno. Letos je Konjeniško društvo Blagovna, s prizadevnim predsednikom Vilijem Kolarjem na čelu, pripravilo že 15. blagoslov konj. Pred tem je v tamkajšnji cerkvi potekala sv. maša, ki jo je vodil župnik Vinko Čonč, tudi letos pa so jo obogatili člani pihalne godbe s Svetine.

Prijazne vremenske razmere, praznično razpoloženje, želja po druženju in ljubezen do štirinožnih lepotcev, so na travnato površino pred cerkvijo privabili veliko ljudi. Rejci so iz bližnjih in tudi malo bolj oddaljenih krajev pripeljali skupno okoli 70 konj. Po končani sv. maši je pisano množico v imenu KS Blagovna nagovoril Anton Horvat, nato pa še predsednik Vilijem Kolar, ki je med drugim izrazil zadovoljstvo nad obiskom in vsem zaželel prijetno praznično druženje. V zavedanju, da brez podpornikov ni moč pripraviti tako množične prireditve, se je še zahvalil za vsestransko podporo.

Član Konjeniškega društva Blagovna Jože Rataj pa je med drugim razkril nekatere pomene položaja konj, upodobljenih kot kip. Glavno dejanje je opravil še župnik Čonč in se skupaj s spremljevalci sprehodil od konja do konja. Slednji so prejeli kruh in sol, lastniki pa praktično spominsko darilo. Po blagoslovu je sledilo družabno srečanje, za njeno popestritev in praznično vzdušje pa so z nekaj prazničnimi skladbami še dodatno poskrbeli godbeniki s Svetine.

(Majda Rezec, foto: Danijel Berden in Majda Rezec)

Sorodne novice

V krščanski veri se je potrdilo 65 birmancev

Jure Godler

Novi zakrament obhajila je prejelo 69 otrok

Jure Godler

S cerkvenega obzidja prekinili kulturni post

Jure Godler

V znosnejši jesenski sapi žegnali konje

ViP

Zakrament svete birme prejelo 62 otrok

Jure Godler

Sprejeli Jezusa v srce

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več