18.9 C
Šentjur pri Celju
20/07/2024
sentjur.net

Že 15. vseslovensko srečanje na Slomu

Ponikva, 14. 10. 2018 – Župnija Ponikva že 15. leto zapored gosti vseslovensko srečanje kmetov, ki ga organizira skupaj s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije. Pred rojstno hišo blaženega Antona Martina Slomška, ki je tudi zavetnik kmetov, se je v šotoru zbrala skoraj tisočglava množica, ki je na Slom prišla iz celotne Slovenije. Kmetje so najprej imeli mašo v cerkvi sv. Martina na Ponikvi, kjer je mašo daroval msgr. mag. Alojz Uran, zraven pa je sodeloval tudi evangeličasnki škof Geza Filo. Uran je poudaril, da denar še ne naredi srečnega človeka, in izpostavil pomen obdaritve.

Procesija kmetov se je nato podala iz Ponikve proti Slomu, kjer se je začela uradna prireditev. Uvodoma je zapel Pevski zbor Koral iz Laškega, ki je pel tudi pri sveti maši. Moderator prireditve je izpostavil, da ravno na ta dan mineva 159 let, ko je Anton Martin Slomšek v Mariboru ustanovil slovensko bogoslovje – prvi slovenski visokošolski zavod, ki predstavlja tudi temelj univerze v Mariboru. Kasneje pa se je tja preselil tudi škofijski sedež. Zbrane kmete pa je pozdravil tudi šentjurski župan mag. Marko Diaci, ki je izpostavil, da smo na Slomška zelo ponosni, predvsem ker je bil velik Slovenec, omenil pa je tudi obletnico smrti Gustava in Benjamina Ipavca. Spregovoril je tudi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič. V nagovoru kmetom je povedal, da leži prihodnost slovenskega kmetijstva v družinskih kmetijah in sloni na vseh članih družine v sožitju generacij.

Spregovorila je tudi kmetica leta 2017 Karolina Dragica Črešnar, ki je bila tudi osrednja govorka. Poudarila je pomen slovenskega jezika, ki ga moramo ohranjati. Poudarila je tudi pomen kmečkih žensk, ki podpirajo vsaj tri vogale domačije. “Na kmetiji se velikokrat težko plačuje že za enega, za dva so to  pravzaprav samo sanje. In potem se sprašujemo, kaj dela sključena in zgarana žena kot branjevka na tržnici … Žal, išče svoj drobiž, da lahko preživi. Vem, da ni v skupno blagajno dala denarja, a naj vas vprašam: Je vse v denarju? se je spraševala Črešnarjeva in izrazila tudi zadovoljstvo, da se vse več mladih odloča svojo pot nadaljevati na kmetiji.

Za konec pa je zbrane, med katerimi so bili številni politični veljaki, poslanci in županski kandidati, pozdravila tudi vinska kraljica Katarina Pungračič. Še največ pozornosti pa je prejel nadškof v pokoju mag. Alojzij Uran, ki je za konec blagoslovil kmete in se zahvalil za darove. Z odličnim golažem, ki so ga pripravili gasilci PGD Ponikva, postregle pa dekleta iz društev kmetic in Šolskega centra Šentjur, so kmetje zaključili popoldne in se podali počasi proti domu na večerna opravila. (Jure Godler)

Sorodne novice

Mirni kmečki upor v Šentjurju! Dovolj je!

Jure Godler

Priromali k zavetniku kmetov na Ponikvo

Jure Godler

Na Ponikvi že 18. srečanje kmetov

Jure Godler

O problemih v kmetijstvu s poslanko Ivo Dimic in Janezom Bejo

Jure Godler

Za ugodno letino, vreme in zdravje v hiši in hlevu

Jure Godler

Tretji Slomškov večer

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več