11.8 C
Šentjur pri Celju
22/03/2023
sentjur.net

Že četrtič na državno tekmovanje

Lokarje, 28. 1. 2023 – Svojo redno letno skupščino so v soboto izvedli tudi v Prostovoljnem gasilskem društvu Lokarje. Pregledali so dogajanje preteklega leta ter se s pogumom in optimizmom podali v leto 2023. Največja investicija društva je bila menjava garažnih vrat na gasilskem domu. Finančna vrednost investicije je bila preko 9.000 EUR, 3.000 EUR pa je primaknila KS Blagovna. Za uspešno delovanje in razvoj društvo nujno potrebuje dodatna sredstva, ki jih člani zbirajo s svojimi prireditvami in donacijami, z njimi pa tudi popestrijo družabno življenje v domačem lokalnem okolju ter skrbijo za dober ugled društva.

V začetku meseca maja so po dveh letih premora ponovno izvedli Florjanovo mašo. Na dan državnosti 25. junija so priredili že 16. zaporedni kolesarski maraton. V lepem vremenu se ga je udeležilo veliko število kolesark in kolesarjev. V avgustu so pripravili tradicionalno gasilsko veselico z gasilskim tekmovanjem. V času veselice so jih obiskali prijatelji gasilci iz Nemčije. Večer pred veselico so se z njimi družili na skupni večerji. Naslednji dan so jih popeljali na kratek izlet, nakar so si v popoldanskih urah ogledali gasilsko tekmovanje ter se nato sproščeno zabavali ob glasbi. V mesecu septembru so organizirali praznik KS Blagovna. Zaradi poznega dogovora je bilo z organizacijo kar nekaj težav. Kljub temu so gasilci pripravili vse potrebno za prireditev, žal pa je bila na koncu udeležba krajanov precej slaba.

Tudi vodstvo CTIF na ogled doma

V preteklem letu je v Celju potekalo največje gasilsko tekmovanje na svetu – gasilska olimpijada. Tudi lokarski gasilci so pomagali pri organizaciji – v Šentjurju, kjer je potekal trening gasilske mladine in v Celju, kjer se je odvijal glavni del tekmovanj. Še posebej so bili počaščeni, ko je njihovo društvo v sklopu dogodkov olimpijade obiskala visoka mednarodna gasilska delegacija, vključno s predsednikom združenja CTIF, predsednikom in poveljnikom GZ Slovenije, namestnikom predsednika gasilske zveze Francije ter predsednikom gasilske mladine iz Avstrije.

Imeli so priložnost predstaviti svoje društvo ter dolgoletno mednarodno sodelovanje s pobratenim društvom Kirschhausen iz Nemčije. »Takoj po zaključku olimpijade sem kot predsednik s ponosom pospremil sedem naših operativnih članov ob odhodu na intervencijo na Kras. Za pripravljenost in požrtvovalnost ob največjem požaru na Slovenskem se jim kot predsednik iskreno zahvaljujem,« je v svojem poročilu povedal predsednik društva Andrej Županc.

Že četrtič na državno

Vse leto so tekmovale tudi desetine – od mladine, članov do starejših gasilcev – na meddruštvenih tekmovanjih, tekmovanju gasilske zveze Šentjur ter tekmovanju Celjske regije. Izpostaviti je potrebno ekipo članov A, ki se je že četrtič v obdobju zadnjih desetih let uvrstila na državno tekmovanje. To je vsekakor dosežek, ki kaže na njihov dolgoletni trud. Ob mesecu oktobru so pripravili dan tehnike s spoznavanjem tehnike in opreme.

Udeležili so se vaje Gasilske zveze Šentjur, ki je bila tokrat na Planini v podjetju Tajfun. Lokarski gasilci pa so letos pripravili vajo na kmetiji Guzej. Na vaji je sodelovalo 37 gasilcev, in sicer PGD Lokarje, PGD Šentjur in gasilci PGD Dramlje. Vajo je pripravil in vodil David Tiselj»Na tem mestu še enkrat velika zahvala za vložen trud. S strani gasilske zveze Šentjur letos ni bilo predstavnika, ki bi ocenil našo vajo, kar pa nas je malo razočaralo, saj je bila vaja pravočasno oddana in zastavljena dovolj na veliko, da so imela vsa tri društva možnost pokazati svojo operativno pripravljenost. Vajo, ki je bila sicer izvedena v večernem času, si je ogledalo tudi precej krajanov,« je ob koncu še povedal poveljnik Klemen Korenjak.

Volilno leto

Ob koncu leta so obiskali krajane po domovih, jim podarili njihov koledar in jim zaželeli vse dobro v novem letu. Krajani so jih obdarili s prostovoljnimi prispevki, ki seveda predstavljajo dodatna prepotrebna sredstva za delo znotraj društva. Je pa letošnje leto znotraj gasilskih društev še posebej prelomno, saj je to leto volilno leto. V PGD Lokarje na tem področju večjih sprememb ni. Dosedanji predsednik in poveljnik ostajata na položajih tudi v naslednjem mandatu. (Tjaša Ferlež, foto: PGD Lokarje)

Sorodne novice

Člani OZ slovenskih častnikov na 30. rednem občnem zboru

Jure Godler

Mladinke že tretjič na državno tekmovanje

Tjaša Ferlež

»Moja dežela – lepa in gostoljubna«

Tjaša Ferlež

Drameljski gasilci v leto 2023 z novim vodstvom

Tjaša Ferlež

Ob 100. obletnici društva lani prevzeli novo vozilo

Jure Godler

Šentjurski konjerejci na rednem občnem zboru

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več