21.1 C
Šentjur pri Celju
07/07/2020
sentjur.net

Žegnanje konj v Gorici pri Slivnici

Gorica pri Slivnici, 1. 8. 2015 – Konjerejsko društvo Šentjur je priredilo 17. tradicionalno žegnanje konj. Sodelovala so sosednja in prijateljska društva: Konjeniško društvo (KD) Šmarje pri Jelšah, Blagovna, Sveti Štefan, Štore, Prevorje, Jurjeva konjenica iz Slovenskih Konjic, Konjerejska društva: Celje, Vrh nad Laškim, Kapele pri Brežicah in Konjerejsko društvo Šentjur kot gostitelj. Letos se je zbralo 85 konj. Najprej je vse navzoče pozdravil predsednik Konjerejskega društva Šentjur Franc Ogrizek, sledil je blagoslov konj, ki ga je opravil Slivniški župnik Marko Šramel. Med konji je blagoslovil tudi novi traktor, ki je last Stanka Lesjaka iz Slivnice.

Že lani so dodali točko spretnostne vožnje za hladnokrvne konje v zapregi z zapravljivčki in s tem pritegnili veliko zanimanje ljudi. Vožnje se je udeležilo devet zapravljivčkov, ki so člani »Kozjanskega furmana« in so v svoji vožnji premagovali ovire in v narejeni osmici zaključili tekmovanje. Prvo mesto je osvojil Franc Salobir iz Jelc pri Dobju, drugi je bil Stanko Drobne iz Pekel pri Šentjurju in tretji Martin Vahen iz Zibike. Nagrade zmagovalcem so podelili župan Občine Dobje Franc Leskovšek, predsednik Konjerejskega društva Šentjur Franc Ogrizek in vodja »Kozjanskih furmanov« Janko Novak. Prvič je letos v poskusnem tekmovanju sodeloval tudi toplokrvni konj lastnika Viljema Kolarja.

Sledila je najbolj zanimiva atrakcija spretnostne vožnje s trikolesnikom, ki ga je vlekel konj z jahačem. Vsi so prejeli tolažilne nagrade – 2 povodca za vodenje konja in spominski obesek oz. malo medaljo. »Konj je bil vedno hvalevredna žival. Pomagal je kmetu pri raznih opravilih. Zato si je zaslužil tudi svojega zavetnika, Svetega Štefana, ki je čuvaj teh toplih in zelo pomembnih živali,« je govoru dejal predsednik in se še enkrat zahvalil vsem, ki so se blagoslova udeležili. (Milenka Blažević, foto: Milenka Blažević, Boris Zupanc)

Sorodne novice

V znosnejši jesenski sapi žegnali konje

ViP

Že 15. blagoslov konj na Primožu

Majda Rezec

Prejeli smo: Šentjurski konjerejci sodelovali na Janezovi nedelji

Jure Godler

Na Prevorju pet, na Slivnici triindvajset prvoobhajancev

Jure Godler

Prejeli smo: Prva furmanska konjenica

Jure Godler

Konjeniško društvo Blagovna izvedlo že 14. blagoslov konj

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več