11.8 C
Šentjur pri Celju
22/03/2023
sentjur.net

Žegnanje konj v Gorici pri Slivnici

Gorica pri Slivnici, 1. 8. 2015 – Konjerejsko društvo Šentjur je priredilo 17. tradicionalno žegnanje konj. Sodelovala so sosednja in prijateljska društva: Konjeniško društvo (KD) Šmarje pri Jelšah, Blagovna, Sveti Štefan, Štore, Prevorje, Jurjeva konjenica iz Slovenskih Konjic, Konjerejska društva: Celje, Vrh nad Laškim, Kapele pri Brežicah in Konjerejsko društvo Šentjur kot gostitelj. Letos se je zbralo 85 konj. Najprej je vse navzoče pozdravil predsednik Konjerejskega društva Šentjur Franc Ogrizek, sledil je blagoslov konj, ki ga je opravil Slivniški župnik Marko Šramel. Med konji je blagoslovil tudi novi traktor, ki je last Stanka Lesjaka iz Slivnice.

Že lani so dodali točko spretnostne vožnje za hladnokrvne konje v zapregi z zapravljivčki in s tem pritegnili veliko zanimanje ljudi. Vožnje se je udeležilo devet zapravljivčkov, ki so člani »Kozjanskega furmana« in so v svoji vožnji premagovali ovire in v narejeni osmici zaključili tekmovanje. Prvo mesto je osvojil Franc Salobir iz Jelc pri Dobju, drugi je bil Stanko Drobne iz Pekel pri Šentjurju in tretji Martin Vahen iz Zibike. Nagrade zmagovalcem so podelili župan Občine Dobje Franc Leskovšek, predsednik Konjerejskega društva Šentjur Franc Ogrizek in vodja »Kozjanskih furmanov« Janko Novak. Prvič je letos v poskusnem tekmovanju sodeloval tudi toplokrvni konj lastnika Viljema Kolarja.

Sledila je najbolj zanimiva atrakcija spretnostne vožnje s trikolesnikom, ki ga je vlekel konj z jahačem. Vsi so prejeli tolažilne nagrade – 2 povodca za vodenje konja in spominski obesek oz. malo medaljo. »Konj je bil vedno hvalevredna žival. Pomagal je kmetu pri raznih opravilih. Zato si je zaslužil tudi svojega zavetnika, Svetega Štefana, ki je čuvaj teh toplih in zelo pomembnih živali,« je govoru dejal predsednik in se še enkrat zahvalil vsem, ki so se blagoslova udeležili. (Milenka Blažević, foto: Milenka Blažević, Boris Zupanc)

Sorodne novice

Šentjurski konjerejci na rednem občnem zboru

Tjaša Ferlež

Tradicija se znova nadaljuje

ViP

17. blagoslov konj Konjeniškega društva Blagovna

Danijel Berden

Županovo srečanje s celjskim škofom in župniki občine

Jure Godler

Mitja Markovič: »Župnijo vidim kot tim«

ViP

Zadnja maša priljubljenega šentjurskega župnika

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več