17.9 C
Šentjur pri Celju
13/06/2021
sentjur.net

Želje in obljube po novem gasilskem domu

Šentjur, 24. 2. 2018 – V sklopu volitev in občnih zborov prostovoljnih gasilskih društev, ki sodijo pod okrilje Gasilske zveze Šentjur, je med slednjimi zborovalo tudi najstarejše društvo – šteje že 144 let – in edino četrte kategorije pri nas – PGD Šentjur. Po tem ko je zazvenela slovenska in gasilska himna, ki so jo zapeli pevci Vokalne skupine 7 de’ci, je vodenje rednega letnega občnega zbora prevzel Milan Kukovič.

V letu 2017 so šentjurski gasilci kupili rabljeno moštveno vozilo GVM-1 ter vestno opravljali svoje naloge – udeleževali so se tekmovanj, izobraževanj, srečanj ter skrbeli za nemoteno delovanje tehnike. Predsednik Andrej Koprivc pa je izpostavil, da morajo v prihodnje dajati več poudarka tudi pri delu z mladino. Vseskozi so bili pripravljeni pomagati ljudem v nesreči. “Naš prosti čas je gasilstvo, to ni naša služba, ampak je naš način življenja,” je dodal Koprvic. Izpostavil je tudi problem financiranja s strani Občine Šentjur in GZ Šentjur predvsem za obliko sofinanciranja nabave vozil in osebne zaščitne opreme. Poudaril je tudi, da glavno odgovornost za to nosi predvsem občina, gasilci pa so tisti, ki bodo še naprej posredovali pri nujnih primerih.

V letu 2017 so izvedli kar 35 intervencij. Na požaru stanovanjskega objekta so posredovali šestkrat, trikrat na nestanovanjskem objektu, dvakrat na premičnih sredstvih. Kar 13-krat so morali posredovati pri požaru v naravi in osemkrat pomagati s tehničnem posegom. Skupaj je na intervencijah sodelovalo 469 gasilcev in opravili so 619 ur. Poveljnik društva Danilo Matoš je izračunal, da so gasilci opravili v letu 2017 okoli 30.000 prostovoljnih delovnih ur.

Staro vodstvo še z enim mandatom

Ker je bil občni zbor volivni, so gasilci izvolili novo vodstvo. Predsednik in poveljnik društva sta ostala enaka – Andrej Koprivc in Danilo Matoš, ki sta bila tudi soglasno izvoljena. Vsak izmed njiju pa si je izbral tudi svojo ekipo. Namestnik predsenika je postal Luka Sušnik, podpredsednik pa Jernej Škoberne. Tajnica ostaja Dragica Ipšek, blagajničarka pa Slavica Ahtik. Za mladino bo skrbel Žan Kerš, za članice pa Helena Čebulin. Veterane bo vodil Jože Pogačar.

V besedi gostov se je oglasil tudi Florjan Cveto Erjavec, ki je izpostavil, da je program premalo ambiciozen. Zmotilo ga je predvsem, ker ni bilo podanega časovnika za gradnjo novega gasilskega doma, ter poudaril, da bi bilo prav, da je nov gasilski dom ob 150-letnici društva zgrajen. Za svoje razmišljenje je požel velik aplavz prisotnih gasilcev.

Podžupan Robert Polnar je poudaril, da ko sta z županom Markom Diacijem prevzemala vodenje občine, sta vedela, kaj je potrebno storiti. Med drugim tudi izgraditi nov gasilski dom, ki je že izdelan objekt. V neposredni bližini Zdravstvenega doma Šentjur bodo letos uredili parkirišče, tam pa je tudi predvidena lokacija za nov gasilski dom z vso ustrezno pripadajočo infrastrukturo, izognil pa se je konkretnemu roku, v katerem naj bi se izgradil.

Po skoraj dveh urah seje so zaplesali še folkloristi FD Šentjur in zaključili redni občni zbor. (Jure Godler)

Sorodne novice

PGD Šentjur: V lanskem letu so na pomoč odhiteli kar 49-krat

Jure Godler

Šentjurski gasilci po zahtevnem terenu rešili Reksija

Jure Godler

Pod Resevno zagorela dva avtomobila

Tjaša Ferlež

Vokalna skupina 7 de’ci leto zaključuje s prvencem

Jure Godler

Ta veseli dan kulture letos precej drugačen

Jure Godler

Dve desetletji želja sta se šentjurskim gasilcem končno uresničili

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več