21 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Žled, poplave in pogrešana oseba

Šentjur, 25. 10. 2015 – Pogrešana oseba, poplave in žledolom. Vse to so dogodki, ki so nas v bližnji preteklosti že prizadeli, tokrat pa so svoje moči združili in udarili v enem dnevu. K sreči le za vajo. Člani PGD Šentjur so se na prijetno oktobrsko nedeljo zbrali z namenom, da izvedejo prvo letošnjo društveno vajo z naslovom Požarni rajon 2015. Vaja sodi v sklop aktivnosti meseca požarne varnosti.

Gasilci so se po uvodnem sestanku in seznanitvijo s potekom vaje razdelili v štiri ekipe. Tri so bile zadolžene za pregled cestne infrastrukture, dostopnosti do strateških objektov in pregleda hidrantnega omrežja, četrta pa je vodila delo v štabu in komunicirala z ekipami na terenu ter jih usmerjala in jim dajala naloge. Hkrati s tem so posodobili še operativni načrt društva.

Gasilci so ugotovili, da stanje hidrantnega omrežja ni ravno rožnato. Precej hidrantov je potrebnih obnove, predvsem podzemni pa temeljitega servisa. Ob koncu vaje je poveljnik PGD Šentjur Danilo Matuš povedal: »Vajo smo zaključili z analizo. Generalna ocena je bila, da smo vajo izvedli uspešno. Vaja je služila pregledu celotnega požarnega rajona in vseh posebnosti v njem. Hkrati tudi temu, da se operativni gasilci seznanijo s posebnostmi rajona. Že vrsto let pregledujemo naše hidrantno omrežje in že vsa leta opažamo pomanjkljivosti in na njih tudi opozarjamo pristojne. Precej hidrantov ni tehnično brezhibnih, nekateri pa so še slabo označeni. Velik problem pa predstavljajo tudi hidranti s prenizkim tlakom.« Izpostavil je še problem del na cesti. Pri večini popolnih zapor cest na rajonu gasilcev pristojnih ne obvestijo. »Pri tej vaji smo opazili problem popolne zapore ceste na Botričnico. Gasilci o tem uradno nismo bili obveščeni. Če bi šlo zares, bi se pot do Botričnice lahko podaljšala za slabih 10 minut, kajti enota, ki bi prišla do zapore, bi morala obrniti in po obvozu preko Primoža dostopiti do lokacije požara ali druge intervencije,« je še dodal na to temo.

Ob zaključku vaje so sklenili, da bodo hidrante dodatno pregledovali in jih tudi na terenu označili z različnimi barvami, ki bodo služile temu, da bodo že na daleč opazili tehnično stanje hidranta. To bodo naredili kljub temu, da to ni naloga gasilcev, ampak lastnika in vzdrževalca hidrantnega omrežja. Hkrati bodo vsa operativna vozila opremili s kartami hidrantov. Poveljnik je ob koncu pohvalil celotno ekipo in z veseljem zaključil, da so dobra ekipa, hkrati pa je to dobro izhodišče tudi za naprej. (Zoran Borovšak)

Sorodne novice

Zagorelo zaradi štedilnika na drva

Tjaša Ferlež

PGD Šentjur: Končno zamenjali tudi zastarelo cisterno

Jure Godler

Predstavljamo idejne načrte bodočega intervencijskega centra

Jure Godler

Mirno nedeljo začeli z gašenjem požara

Tjaša Ferlež

Zagorelo je v lesni delavnici

Tjaša Ferlež

Peka kostanja bi lahko bila usodna za dedka

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več