18.9 C
Šentjur pri Celju
13/08/2022
sentjur.net

Zmaga ekipi FKK

Želja po druženju krajanov je zagorela pri šefu Gostišča Montpariz Romanu Planku. Odločil se je, da bo prvič pripravil družabno prireditev, kjer se bodo skupine pomerile v pečenju krač. »Vzrok, zakaj sem pripravil Kračjado, je, da nam primanjkuje nekaj pozitivnega, stvari, ki nas povezujejo. Opažam, da so tudi naši gostje vedno bolj zamorjeni zato bi bila ta prireditev primerna,« je povedal v govoru Planko. Kot vsaka dobra ideja, se je tudi ta porodila za šankom.

Tekma

Ker tekmovanje v pripravi krač v saču sploh v Sloveniji ne obstaja, bi se lahko tekmovanje štelo tudi za državno prvenstvo. Da pa je vse teklo regularno, so sestavili tudi sedemčlansko komisijo, ki je potek priprave na domovih tekmovalcev tudi nadzirala. Komisija je dokončane krače, ki so imele za identifikacijo številke, tudi preizkušala. Ocenjevali so zunanji izgled, pri čemer so upoštevali obliko in barvo izdelka, ter lastnosti in obliko kože. Pri prerezu izdelka so poudarek dali strukturi, kompaktnosti mesa ter barvi pri kosti. Med pomembnejšimi ocenami sta bila tudi vonj in okus. Pri vonju so ocenjevali izrazitost vonja in vonj zelišč, pri okusu pa značilni okus kože, hrustljavost kože, stopnjo harmonije med elementi ter trdnost pri žvečenju oz. topljivost v ustih.

Razglasitev

»Živci so napeti, kot pred vsako tekmo,« je pred razglasitvijo rezultatov zbrane peke in ostale nagovoril Planko. »Tekmovanje smo v začetku zastavili bolj v hecu, nato pa je postalo vedno bolj resno.« Pohvalil je tudi angažiranost ekipe FKK (Festival kozjanskih krač), ki se je za to tekmovanje opremila celo z novimi predpasniki. Predsednik komisije Sandi Kovačič se je pošalil, da je komisija na terenu zaslužila 2.400 EUR. »Krače so bile vse čudovito pečene,« je tekmovalce pohvalil predsednik komisije. Vrstni red pa je razglasil »profesionalec« v strokovni žiriji, dobjanski požupan Branko Uduč. »Ne se bati soliti,« pa je nasvet strovnjaka za naslednje leto, saj so bile vse krače premalo slane. »Delo komisije je bilo zelo težko, saj je bilo vseh sedem krač zelo izenačenih.« Zmagala je ekipa FKK – Mitja Žibret, Ali Nasib, Tomaž Pušnik, Dani Škoberne in Marko Vouk.

»Izredno smo počaščeni, da smo lahko sodelovali in se izkazali, da znamo nekaj tudi narediti. Tekmovanje smo vzeli zelo resno, ter se zares potrudili tako na terenu, kot kvalitete peke. Celotna ekipa je zelo vesela tega priznanja,« nam je zaupal Vouk, kapetan ekipe. Nagrade – spomninske lesene plošče je pripravilo Mizarstvo Rezar, prav tako pa bo plošča z vsakoletnimi zmagovalci od letošnjega leta dale visela v Gostišču Montpariz, saj Kračjada postala tradicionalna. (J. G.)

Sorodne novice

Tretja Kračarijada se je selila v Šentvid pri Planini

Jure Godler

Kračjada ima prihodnost

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več