-0.6 C
Šentjur pri Celju
28/01/2022
sentjur.net

Zmaji navdušili s plesom in z oblekami

Šentjur, 19. 1. 2016 – Mladinska folklorna skupina Lintvar, ki deluje po okriljem KUD Skrinja, je v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur pripravila svoj letni koncert. Za rdečo nit so si izbrali kar svojo novo pridobitev – obleke, katerih takratno modo so povzeli kar s starih fotografij Alfonza Juršeta, znanega planinskega amaterskega fotografa, ki je ustvarjal na začetku 20. stoletja pa vse do druge svetovne vojne.  Koncert so zato poimenovali z zanimivim naslovom “Od židanega gvanta do židane volje”. Ob robu odra je zato sedela in šivala ena izmed članic folklorne skupine Tanja Mauer.

Plesalci in plesalke MFS Lintvarja, ki gojijo pristno ljubezen do ljudskega izročila in bogate slovenske etnološke, glasbene in plesne zapuščine. Skupino sestavlja približno 20 do 25 članov iz Dramelj, Slivnice in Šentjurja, povprečna starost je 18 let, večinoma pa so se s folkloro spoznali v osnovnošolskih krožkih. Družijo se na vajah, taborih, piknikih in še drugih vrstah druženj, kjer ne manjka plesa, zabave, iger in smeha. Skupina se dobro razume in s pomočjo vseh članov skupina živi in je zelo aktivna. Strokovna vodja skupine je Anja Lavbič.

Zanimivi gostje

V goste pa so povabili tudi FS Dragatuš. Prihajajo iz središča Bele krajine iz vasi Dragatuš, kjer je svojo mladost preživel Oton Zupančič. Skupina, ki jo sestavlja približno 50 članov različnih generacij, bo prihodnje leto praznovala 60. letnico delovanja. Predstavili pa so bogato belokrajnsko ljudsko izročilo.

Zaplesali so tudi otroci folklornega krožka OŠ Slivnica pri Celju od četrtega do osmega razreda. Vodi jih Polona Vengušt, ki je tudi avtorica odrske postavitve, ki so jo otroci zaplesali in zaigrali. Zaigrali pa so tudi “starešine” šentjurskega godčevstva Šentjurski muzikanti.

Vodja šentjurske izpostave JSKD Nastija Močnik je plesalcem podelila tudi Maroltova priznanja. Bronasto priznanje so prejeli Damjan GorjancJan ČaterMaša VolavšekMetka Lavbič in Žiga Volavšek. Srebrna priznanja so prejeli Grega Košak PevecKristina KaučičTilen Cmok in Žan Vodeb, zlata priznanja pa: Polonca VenguštŽan Arzenšek in Tanja Gobec, mentorica in organizatorica, ki bdi nad skupino že od samega začetka. (Jure Godler)

 

Sorodne novice

Folklorniki iz Šentjurja na pohod

Tjaša Ferlež

Miklavžev koncert: Na odru pričarali mavrico

Tjaša Ferlež

Folkloristi z Blagovne plesali kot mladostniki

Jure Godler

Štajerci plesali na Primorskem

Jure Godler

Popoldan posvečen mamam

Tjaša Ferlež

Dan mladosti obarvan s folklornim plesom

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več