29.6 C
Šentjur pri Celju
17/08/2022
sentjur.net

Župan mag. Marko Diaci: »Iz Šentjurja smo nekaj naredili«

V tem novoletnem času se večrat ozremo nazaj na vse postorjeno in optimistično gledamo naprej. Leto 2021 je bilo znova zaznamovano z širjenjem okužb z Covid-19, po zvišanju cen življenjskih potrebščin in energentov, pa tudi po številnih priložnostih, investicijskem ciklu in številnih krajevnih posodobitvah. Kaj misli o preteklem letu in kaj pričakuje od prihajajočega smo se pogovarjali z županom Občine Šentjur, mag. Markom Diacijem.

Leto 2021 je bilo zelo pestro. Zaznamoval ga je Covid-19 in številne aktivnosti povezane z zmanjševanjem in preprečevanjem okužb. S tem smo tudi na občini imeli veliko opravkov, saj so se ukrepi vlade zelo pogosto spreminjali. V okviru pristojnosti, ki jih imamo, smo skušali zajeziti širjenjenje tega trdovratnega virusa. Kar se pa tiče investicijskega dela, je bilo leto 2021 zelo pestro. Veliko projektov je še v teku, kar nekaj pa se jih je letos zaključilo. Na področju vzgoje in izobraževanja smo končali z širitvijo vrtca Ponikva, zaključil se je projekt protipoplavnih ukrepov, po nekaj desetletjih smo renovirali bazen, počasi se zaključuje tudi gradnja krožišča pri OŠ Franja Malgaja Šentjur.

V teku je izgradnja podjetniškega inkubatorja v Gorici pri Slivnici-bivša Aurea. Sanirali smo kar nekaj plazov, urejevali številne lokalne ceste, kot so Slatina–Pletovarje, cesta in vodovod Krajnčica, Šentvid pri Planini–Planina pri Sevnici … Kmalu bomo zaključili s projektom zagotavljanja dodatnih prostorov za glasbeno šolo na Ipavčevi ulici 17 ter  obnovili Kulturni dom Gorica pri Slivnici. Poleg tega pa redno pripravljamo različne projektne dokumentacije, ki čakajo na primerne razpise za sofinanciranje.

Proračun občine je bil letošnje leto največji doslej. Prenesli smo neporabljena sredstva iz leta 2020, povprečnine so razmeroma visoke, bili smo uspešni na raznih razpisih. Kakšna je realizacija proračunskih sredstev?

Na občini planiramo proračun tako, da želimo čim več sredstev oplemenititi s sredstvi državnih in evropskih razpisov. Lansko leto smo res naredili presežek finančnih sredstev v proračunu, saj smo prodali določen del naših zemljišč. Občina pa se v letu 2021 ni zadolževala. Drugo leto pa imamo v planu najeti kredit in se še dodatno zadolžiti, saj se bo odvijalo kar nekaj velikih projektov, kjer je Občina Šentjur sofinancer. Naj kot primer omenim cesto Dole–Ponikva–Loče, kjer je skupna investicija za cesto okoli 1.2 milijona evrov. Od tega je 250.000 evrov občinskega sofinanciranja. Če našemu sofinanciranju ceste prištejemo še strošek zamenjave vse fekalne in meteorne kanalizacije bomo bomo v to cesto vložili okoli 700.000 evrov občinskih sredstev.

Povprečnina je res višja, vendar še vedno ni takšna, ki jo določa Zakon o finanicranju občin. Če še upotevamo razliko med dejansko povprečnimo in provprečnino, ki bi jo morale občine prejeti, je bila Občina Šentjur prikrajšana (od leta 2011 dalje) za okoli 20 milijonov evrov. Ta izpad nam verjetno nikoli ne bo povrnjen.

Zaklučuje se tudi še ena težko pričakovana investicija – krožišče pri OŠ Franja Malgaja Šentjur. Se pa počasi prižiga že zelena luč za gradnjo novega krožišča v centru mesta. Kaj nam lahko zaupate o tem novem krožišču?

Krožišče pri OŠ Franja Malgaja Šentjur je že prevozno. Poleg krožišča in podhoda se bo uredil tudi levi zavijalni pas za naselje Pešnica. Prav tako se gradi pločnik proti pomožnemu igrišču, ki je ločen projekt. V naslednjem letu pa bomo podpisali sofinancerski sporazum z državo, tudi za krožiče pri Resevni ter za ureditev ulice Dušana Kvedra med obema krožiščema. Za oba projekta imamo že izdelano projektno dokumentacijo, ki v delu ureditve ceste čaka na recenzijo projekta. Ker je cesta v pristojnosti države, bo Direkcija za infrastrukturo izvedla razpis za izbiro izvajalca. Predvidevam, da se bo gradnja začela konec leta 2022 ali v začetku leta 2023.

Križišče pri Resevni, je eno izmed bolj obremenjenih križišč pri nas. Nam lahko poveste kaj več o tem bodočem krožiču?

Krožiče pri Resevni bo manj zahteven projekt kot je projekt krožišča pri OŠ Franja Malgaja Šentjur, saj med drugim nima podhoda. Krožišče pri Resevni bo normalno štirikrako krožišče, za katerega smo projektno dokumentacijo začeli pripravljati že leta 2015. Občina je že odkupila zemljo na levi strani – parkirni prostor pri Resevni. Drugo leto bomo z Direkcijo za infrastrukturo podpisali še sofinancerski sporazum. V sklopu tega projekta pa se bo uredil še del Ceste Kozjanskega odreda – od krožišča pa proti Trgovini Akvonij.

Ker imamo v Šentjurju zaradi številnih investicij omejen promet skozi mestno jedro, smo domačini ugotovili, da je pri nas lahko tudi lepo živeti brez težkega tranzicijskega tovornega prometa. Kako pa kaže našemu največjemu projektu – šentjurski navezovalni cesti?

Navezovalna cesta je trenutno v fazi projektiranja, ki naj bi se zaključilo do konca naslednjega leta. Potem pa ostane samo vprašanje finančnih sredstev. Dogovarjali smo se tudi z Direkcijo za vode in Direkcijo za infrastrukturo za ureditev drugega odseka na navezovalni cesti preko železnice proti Novi vasi in naprej do razcepa ceste za Gorico pri Slivnici ter Planino pri Sevnici. Računamo, da bomo s tem projektom-pripravo projektne dokumentacije- začeli že drugo leto. Šentjurska navezovalna cesta je v vseh dolgoročnih razvojnih programih države – je v Nacionalnem programu izgradnje avtocest, je v vseh resulucijah in strategijah Ministrstva za infrastrukturo. Gradnja pa se bo zagotovo odvijala po etapah.

Drugo leto je tudi super volilno leto. Kakšni so vaši načrti? Se boste udeležili kakšnih volitev kot kandidat za župana ali poslanca?

Leto 2022 je res volilno leto. Najprej so parlametarne volitve, predsedniške in tudi lokalne volitve. Razmišljam, da bom za župana kandidiral še četrtič, če mi bo le zdravje služilo in če bom imel še dovolj energije. Nisem se še odločil dokončno, veliko občanov pa mi je že izreklo podporo in me pri tej odločitvi podpira.

Katerega projekta pa se v prihodnosti najbolj veselite? Kateri prihodnji projekt bo dal navečjo dodano vrednost Šentjurju?

Največjo dodano vrednost bo zagotovo ureditev cestne povezave čez mesto, ter seveda bodoča navezovalna cesta. Vesel sem tudi tega, da je država soglašala z vsemi ureditvami, ki smo jih načrtovali ob navezovalni cesti. Mesto Šentjur bo s tem še dodatno zaživelo in dvignila se bo kvaliteta življenja. Zagotovo pa bo podobi našega mesta prispeval tudi mestni park. Veselim se tudi številnih stanovanjskih gradenj, ki so predvidene s strani zasebnih investitorjev – na mestu hotela Žonta, na ravnini nasproti Palma bara, v Ulici Dušana Kvedra itd …  Prav tako sem zelo vesel ureditve ceste Dramlje-Žiče. Občina Šentjur je zanimiva za bivanje in na to smo ponosni. Iz Šentjurja smo nekaj naredili!

Ste ljubiteljski kolesar. Kdaj se bomo lahko varno peljali od Logarske doline do Rogatca?

To je projekt iz t.i. Dogovora za razvoj regij, ki se bo pri nas začel izvajati naslednje leto. Svoj del-pridobivanje zemljišč in zagotovitev dela sredstev-smo mi že naredili. Govorim o kolesarski povezavi Celje–Štore–Šentjur, ki je del kolesarske poti, ki ste jo omenili v vprašanju. Verjamem, da bo pogodba podpisana v kratkem. Kolesarska steza bo povečini potekala ob železnici in navezala se bo na obstoječo kolesarsko pot v Grobelnem. Trenutno pa je v fazi izbora izvajalca tudi odsek kolesarske poti Šentjur-Šmarje pri Jelšah. Glede na to, da se finančna perspektiva zaključuje do konca 2023, upam, da se bo z izgradnjo do takrat izšlo.

Zaključuje se tudi Leto Josipa Ipavca, kjer je občina z društvi sodelovala pri številnih odličnih projektih. Kako pod črto ocenjujete ta sklop prireditev?

Mislim, da smo na nacionalnem nivoju uspešno predstavili delo Josipa Ipavca, kot tudi družine Ipavec, ter s tem promovirali tudi Občino Šentjur. V okviru danih zmožnosti nam je organizacija vseh dogodkov relativno dobro uspela. V kolikor ne bi bilo ukrepov za preprečevanja okužbe z Covid-19 bi se dogodkov lahko udeležilo še veliko večje število obiskovalcev. Ostalo bo kar nekaj trajnih spominov, kot je knjiga ddr. Grdine, Josip Ipavec – slovenski Mozart in pa dokumentarni film, ki ga je posnela RTV Slovenija o Josipu Ipavcu. Kar nekaj dogodkov pa se je moralo izvesti preko vidokonferenc ali pa posneti v prazni dvorani.

Bi za konec najinega pogovora še vočili bralcem portala sentjur.net?

Iskreno bi čestital vsem občankam in občanom ob dnevu samostojnosti za nazaj pa seveda vsem zaželel miren preostanek božičnih praznikov. Predvsem pa bi vsem zaželel zdravo, zdravo in še enkrat zdravo novo leto 2022. (Jure Godler)

Sorodne novice

Slepota ni ovira za velike načrte v športu za Jano Führer

Jure Godler

Ne samo 40 dni, brez alkohola že več kot 40 let!

Jure Godler

Vse dobro v novem letu!

ViP

Mitja Markovič: »Župnijo vidim kot tim«

ViP

Slovenija, vse najboljše za 30 let

Tjaša Ferlež

Pričela se bodo dela na cesti Dramlje–Slatina

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več