-7.8 C
Šentjur pri Celju
17/01/2021
sentjur.net

Župani proti znižanju povprečnin

Šentjur, 10. 12. 2014 – V šentjurskem IKC so se danes zbrali vsi župani slovenskih občin na sestanku z Vlado Republike Slovenije. Srečanje je potekalo v luči priprav proračunov države za prihodnje leto, zmanjšanje višine povprečnine in ukinitve sredstev za sofinanciranje investicij. Srečanja sta se udeležila tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar in državna sekretarka na ministrstvu za finance mag. Mateja Vraničar. V letu 2014 je bila povprečnina (sredstva, ki so občinam dodeljena na število prebivalcev v občini) 536 evrov. Povprečina po Zakonu za izvrševanje proračuna v Republiki Sloveniji (ZIPRS) za naslednje leto predvideva 525 evrov na prebivalca, zadnji vladni predlog pa povprečnino znižuje celo na 494 evrov po prebivalcu. Občine pa bi morale dobili 662 evrov, kot je zapisano v uredbi o metodologiji o izračunu povprečine. “Tako se vsako leto veča korak med stroški občine in prihodki občine glede povprečnine,” nam pove šentjurski župan mag. Marko Diaci. “Za Občino Šentjur bi v primeru zmanjšanja povprečnine na 494 evrov občini izpadlo iz proračuna 1.131.000 evrov, kar pa je velik denar,” je dodal.

Občine zahtevajo, da v kolikor se zmanjša povprečnina, se morajo posledično zmanjšati tudi stroški, kar pomeni znižanje standarda prebivalk in prebivalcev. “V primeru zmanjšanja bi bila Občina Šentjur prisiljena v zmanjšane nekaterih investicij oziroma jih prestaviti v prihodnost, verjetno pa bi prišlo tudi do krčenja raznih dejavnosti, “ nam je še zaupal Diaci.

“Občine že kar nekaj časa varčujemo na ta način,” je dodal župan MO Celje Bojan Šrot. “V tem, ko je vlada napovedala še dodatno znižanje povprečnine, so občine prišle pod prag vzdržnosti, saj ne morejo več izpolnjevati zakonskih obveznosti. Gre za nezakonit poseg, zato bomo ZIPRS poslali v ustavno presojo,” je dodal Šrot. (Jure Godler)

Sorodne novice

Delujemo proaktivno – pripravljamo dokumentacijo in sofinanciramo projekte

Jure Godler

V novo leto z deli na krožišču pri OŠ Franja Malgaja Šentjur

Jure Godler

Na “lojtrah” potrgali mestno trto v Zgornjem trgu

Jure Godler

Občinski praznik brez omenjanja besede, ki visi nad nami

Jure Godler

Prvi šolski dan, a drugačen kot smo ga bili navajeni

Jure Godler

Minister Vizjak z županom o aktualnih okoljskih temah

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več