14.1 C
Šentjur pri Celju
23/09/2023
sentjur.net

18. tradicionalni blagoslov konj Konjeniškega društva Blagovna

Primož pri Šentjurju, 10. 4. 2023 – Prijazne vremenske razmere, praznično razpoloženje, želja po druženju in ljubezen do štirinožnih lepotcev so na travnato površino pred cerkvijo privabili veliko ljudi. Konjeniško društvo Blagovna je organiziralo tradicionalni blagoslov konj v Primožu pri Šentjurju, tokrat že 18. po vrsti. Blagoslov se je pričel s tradicionalno sveto mašo v cerkvi sv. Primoža, ki jo je obhajal šentjurski župnik Mitja Markovič. Po sveti maši je sledil blagoslov konj.

Po uvodnem nagovoru Jožeta Rataja, ki je omenil pomembnost konjev v našem življenju, je zbrane pozdravil predsednik Konjeniškega društva Blagovna Viljem Kolar. Predsednik društva se je zahvalil članom za organizacijo dogodka, vsem konjenikom in lastnikom kočij za udeležbo na tradicionalnem blagoslovu. Za njim je zbrane nagovoril predstavnik KS Blagovna Matej Brečko, ki je poudaril lepo sodelovanje z društvom. Zbrane je nagovoril še župan šentjurske občine mag. Marko Diaci.

Župnik Markovič je blagoslov začel z vsemi zbranimi v molitvi. Po opravljenem obredu blagoslova konj so župnik, župan in predsednik društva pristopili do vsakega konjenika in konja, kjer so bili konji deležni kruha in soli, vsak konjenik pa je prejel v dar mošnjiček ovsa  kot spomin na 18. tradicionalni blagoslov konj. Na blagoslovu se je zbralo čez 50 konjenikov s konji in 8 kočij s kočijaži.

“Hvala vsem članom društva za organizacijo in pripravo prireditvenega prostora, donatorjem in sponzorjem prireditve, župniku za opravljen blagoslov in sveto mašo, vsem obiskovalcem in nenazadnje vsem konjenikom in njihovim konjem, ki so s svojo prisotnostjo dali prireditvi pravi pomen,” se je zbranim zahvalil predsednik društva Viljem Kolar. Sledilo je druženje konjenikov in obiskovalcev ob glasbi. Praznik v pravem pomenu besede. (Danijel Berden)

Sorodne novice

Na blagoslovu konj v mislih s poplavljenimi

ViP

Tradicija se znova nadaljuje

ViP

17. blagoslov konj Konjeniškega društva Blagovna

Danijel Berden

V znosnejši jesenski sapi žegnali konje

ViP

Tradicionalni »Palačinka party« na Blagovni

Danijel Berden

Ob dvajseti obletnici društva pripravili blagoslov konj

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več